Μια ιστορική και ηρωική εποχή, αυτή του Μακεδονικού Αγώνα, είναι ο καμβάς που πάνω του διαδραματίζεται αυτό το μυθιστόρημα της Π. Δέλτα.

Τούρκοι και Βούλγαροι λυμαίνονται το βορρά της πατρίδας μας. Ο Ελληνικός στρατός επίσημα δεν έχει ανάμιξη, λόγω της συνθήκης που έχει υπογραφτεί με τους Τούρκους, αλλά στις τάξεις των αντάρτικων σωμάτων ηγούνται συνήθως αξιωματικοί του. Έτσι, μέσα σε ένα κλίμα αποφασιστικότητας και πλήρους μυστικότητας, κάποιες ομάδες ανταρτών έχουν κατασκηνώσει σ’ ένα βάλτο φτιάχνοντας καλύβες και επικοινωνώντας μεταξύ τους με βάρκες. Κάθε καλύβα ήταν μια μικρή στρατιωτική μονάδα με τον αρχηγό της. Στην ιστορία μας αρχηγοί είναι τα μυθικά πρόσωπα του Μακεδονικού αγώνα, όπως ο Καπετάν Άγρας, ο Νικηφόρος, ο Καπετάν Κάλας κ.ά. Από κοντά τους δύο παλικαρόπουλα, ο Αποστόλης και ο Γιωβάν, ουσιαστικοί πρωταγωνιστές της ιστορίας μας, συμβάλλουν κι αυτά με τον τρόπο τους στον αγώνα.

Σίγουρα η Π. Δέλτα έχει επιλέξει τον καλύτερο τρόπο για να φέρει κοντά στα παιδιά ένα κομμάτι της ιστορίας μας που την είχε γοητέψει όσο τίποτ’ άλλο.

Σημείωση: Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον πρόωρα χαμένο Τέλλο ‘Αγρα

Εναλλακτικά, κατεβάστε το αρχείο στον υπολογιστή σας

Advertisements