Στη βόρεια πλευρά της οδού Εγνατίας, νότια της αρχαίας Αγοράς και ανατολικά του ναού της Παναγίας Χαλκέων βρίσκεται το Μπέη Χαμάμ (= το Λουτρό του Μπέη),  γνωστό στους Θεσσαλονικείς κυρίως με την επωνυμία «Λουτρά Παράδεισος».

2354kart

Όπως μας πληροφορεί η κτητορική επιγραφή στα αραβικά επάνω από την είσοδό του χτίστηκε στα 1444 από τον Σουλτάνο Μουράτ Β΄, που ήταν γνωστός περισσότερο με τον τίτλο του Μπέη. Πρόκειται για το πρώτο οθωμανικό λουτρό που χτίστηκε στη Θεσσαλονίκη και το μεγαλύτερο που σώζεται σήμερα στην Ελλάδα.

_DSF0146 internet

Το λουτρό είναι διπλό ή δίδυμο, με χωριστά δηλαδή διαμερίσματα για τους άνδρες και τις γυναίκες, που αναπτύσσονται παράλληλα στον άξονα Ανατολής – Δύσης, χωρίς να επικοινωνούν καθόλου μεταξύ τους. Το ανδρικό τμήμα είναι μεγαλύτερο και πολυτελέστερο, με την είσοδό του στη νότια πλευρά, ενώ το γυναικείο μικρότερο και απλούστερο, με είσοδο στη βόρεια πλευρά.

SalonikiBeyHamam

Το λουτρό λειτουργούσε στη σύγχρονη εποχή έως το 1968, με την επωνυμία «Λουτρά Παράδεισος». Μετά τους σεισμούς του 1978 ακολούθησαν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης, κυρίως στο χώρο των ανδρικών λουτρών, ο οποίος σήμερα χρησιμοποιείται συχνά για πολιτιστικές εκδηλώσεις.


SalonikiBeyHamam2

Μνήμες – αρχείο Κωνσταντίνου Νίγδελη

Advertisements