54BA9F5206D3E46D4C748D4F2FC2A96D

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη χώρα αναφέρει ο αναλυτής Σεμίχ Ιντίζ.

Την άποψη πως η Τουρκία υπό την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διολισθαίνει στο χάος εκφράζει με εκτενές του άρθρο στην εφημερίδα Χουριέτ ο αναλυτής Σεμίχ Ιντίζ. «Η κατάσταση στη χώρα έχει αρχίσει να βγαίνει εκτός ελέγχου, την ίδια στιγμή που το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εξακολουθεί να διχάζει τον τούρκικο λαό, γεγονός που προαναγγέλλει πολιτική αστάθεια για το εγγύς μέλλον. Ο κόσμος βγήκε πάλι στους δρόμους, εξαγριωμένος μετά τον θανάσιμο τραυματισμό, την δολοφονία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν στη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί πέρσι. Και το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό προκειμένου να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τον δολοφόνο του παιδιού, έχει οξύνει ακόμη περισσότερο τα ήδη οξυμένα πνεύματα» γράφει ο αρθρογράφος.
Και τονίζει: «Εντύπωση προξενεί η παντελής έλλειψη έκφρασης συμπάθειας εκ μέρους του πρωθυπουργού, ενώ, αντίστοιχα, το  γέλωτα και τη θυμηδία προκαλούν τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν για τον Ελβάν διάφοροι υπουργοί της κυβέρνησης. Θα το επαναλάβω: όσο πιο ενδυνωμωμένο βγει το κυβερνών κόμμα από τις δημοτικές εκλογές της 30ηςΜαρτίου, τόσο μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια πρέπει να αναμένουμε στη Τουρκία».
Το δημοσίευμα δεν παραλείπει να επισημάνει την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης που φαίνεται να δείχνει ο Ερντογάν απέναντι στη δικαστική εξουσία της χώρας. «Ο πρωθυπουργός, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, λέει ξεκάθαρα πως περιμένει να δικαιωθεί από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Αυτό που εννοεί πίσω από τις λέξεις είναι το ότι δεν έχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη στην τουρκική Δικαιοσύνη. Και βλέποντας όλες του τις προσπάθειες να ελέγξει τα ΜΜΕ να αποβαίνουν άκαρπες, αποφάσισε να στρέψει τα πυρά του εναντίον των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και να δηλώσει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εμποδίσει την πρόσβαση στο facebook και το youtube, σαν να είναι αποφασισμένος να μετατρέψει την χώρα μας σε ένα είδος Βόρειας Κορέας. Το γεγονός πως ο Ερντογάν άρχισε να υπαναχωρεί, μετά και την πλήρη αντίθεση του τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος τάχθηκε κατά της απαγόρευσης των εν λόγω ιστοσελίδων, δεν αλλάζει τον αρχικό στόχο του πρωθυπουργού», σχολιάζει ο Τούρκος αναλυτής.
Και καταλήγει: «Η Ιστορία, μας έχει διδάξει πως μετά το χάος επανέρχεται πάντα η τάξη. Κάποια στιγμή θα καταφέρουμε να βιώσουμε στην Τουρκία μια περίοδο μεταρρυθμίσεων, αμέσως μετά από τον εφιάλτη που ζούμε τώρα. Σύμφωνοι, θα μας πάρει χρόνο. Η περίοδος αυτή μάλλον θα έρθει μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015. Μέχρι τότε, η κοινωνική ένταση θα συνεχιστεί στη χώρα, επειδή μας την έχουν υποσχεθεί με κάθε τρόπο ο Ερντογάν και τα μέλη της κυβέρνησης του – για να μην αναφέρουμε τα τουρκικά ΜΜΕ». 

http://www.tovima.gr/

Advertisements