Στην-Τουρκία-δεν-επιβάλατε-κυρώσεις-για-την-κατάληψη-της-Κύπρου

Με οικονομικές κυρώσεις απειλεί η Μέρκελ.

Οι «28» αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα σε μια ενιαία απάντηση στον προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ απειλεί τη Μόσχα με οικονομικές κυρώσεις.

Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση, ενώ είναι πιθανό νέο πακέτο μέτρων σε βάρος της Μόσχας. Στο τραπέζι θα τεθεί η επέκταση του μέτρου της απαγόρευσης εισόδου στην ΕΕ σε περισσότερους αξιωματούχους και το πάγωμα των τραπεζικών τους λογαριασμών.

«Η προσάρτηση της Κριμαίας απαιτεί την αποφασιστική απάντηση της Ευρώπης»

017506699_40400

Η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάιερ

Διπλωμάτες χαρακτηρίζουν απίθανο το ενδεχόμενο λήψης οικονομικών κυρώσεων, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι χθες η Γερμανία πάγωσε συμβόλαιο ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ που είχε η γερμανική Rheinmetall με τη Μόσχα για τον εφοδιασμό κέντρου εκπαίδευσης του ρωσικού στρατού.

Την ίδια ώρα και από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου, η Άγκελα Μέρκελ απειλεί την Ρωσία με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε περίπτωση που οξυνθεί η κατάσταση στην περιοχή. «Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία απαιτεί την αποφασιστική και ενιαία απάντηση της Ευρώπης» υπογράμμισε η καγκελάριος, η οποία προανήγγειλε την διεύρυνση του καταλόγου των ατόμων στους οποίους έχουν επιβληθεί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών. Σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα: «Και μεταξύ αυτών θα υπάρξουν αναμφίβολα και οικονομικές κυρώσεις».H Μέρκελ επέκρινε εκ νέου το δημοψήφισμα της Κριμαίας, το οποίο χαρακτήρισε παράνομο και υπογράμμισε ότι η Ρωσία στο ζήτημα αυτό είναι απομονωμένη σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

“Στην Τουρκία δεν επιβάλατε κυρώσεις για την κατάληψη της Κύπρου”

O-Γκρέγκορ-Γκίζι

O Γκρέγκορ Γκίζι κατηγόρησε την καγκελάριο Mέρκελ ότι μετρά το διεθνές δίκαιο με δύο μέτρα και σταθμά.

Στην ομιλία του ο εκπρόσωπος της Αριστεράς και ηγέτης της αντιπολίτευσης Γκρέγκορ Γκίζι κατηγόρησε την καγκελάριο ότι μετρά το διεθνές δίκαιο με δύο μέτρα και σταθμά, υπακούοντας στα κελεύσματα της Ουάσιγκτον. Αφού καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας, ο κύριος Γκίζι παρέπεμψε σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπου σημειώθηκε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, χωρίς ωστόσο να επιβληθούν κυρώσεις. Τέτοια περίπτωση συνιστά η κατάληψη τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. Τότε δεν επεβλήθησαν κυρώσεις στην Άγκυρα προφανώς επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είπε ο εκπρόσωπος της Αριστεράς, για να καταλήξει: «Αφήστε τις ανοησίες με τις κυρώσεις…ούτως ή άλλως θα αναγκασθείτε να τις ανακαλέσετε».

Από την πλευρά τους οι Σοσιαλδημοκράτες, διά στόματος του πρόεδρου της ΚΟ Τόμας Όπερμαν, χαρακτήρισαν αναπόφευκτες τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ωστόσο, τάχθηκαν κατά ενός αυτοματισμού κυρώσεων. Ενώ απευθυνόμενος στο Κίεβο, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τόνισε ότι «στην νέα τάξη της Ουκρανίας δεν επιτρέπεται να έχουν θέση ο αντισημιτισμός και ο δεξιός εξτρεμισμός».
«Η Κομισιόν και το Βερολίνο προετοιμάζονται ήδη για οικονομικές κυρώσεις»
Οικονομικές-κυρώσεις-βλέπει-σύντομα-ο-Έλμαρ-Μπροκ

Οικονομικές κυρώσεις βλέπει σύντομα ο Έλμαρ Μπροκ.

Την ίδια ώρα, ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ θεωρεί πιθανό τα ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, «ίσως πολύ σύντομα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Die Welt.

«Εάν η Ρωσία συνεχίσει έτσι, είναι πολύ πιθανό την επόμενη εβδομάδα να έχουμε επιβολή οικονομικών κυρώσεων», τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι θεωρεί δεδομένο πως «η Κομισιόν, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προετοιμάζονται ήδη για οικονομικές κυρώσεις».
Ο Έλμαρ Μπροκ, πάντως, τάχθηκε υπέρ ενός εμπάργκο σε προϊόντα εξοπλισμών και τεχνολογίες διπλού στόχου. Υποστήριξε επίσης μέτρα σε βάρος ρωσικών επιχειρήσεων και θυγατρικών τους. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να αφήνουν χώρο για συνομιλίες.
Σεργκέι Λαβρόφ σε Τζ. Κέρι: Ξεχάστε την Κριμαία, τελείωσε.
aaa1-647x485
Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ξεκαθάρισε στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, ότι το θέμα της Κριμαίας έχει τελειώσει και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο οποιασδήποτε αναθρεώρησης.
Ο Λαβρόφ είπε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η βούληση των κατοίκων της Κριμαίας, οι οποίοι με το συντριπτικό ποσοστό του 97% τάχθηκαν υπέρ της απόσχισης και της ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Πίσω βέβαια από την επίκληση του «σεβασμού», το μήνυμα Λαβρόφ σε Κέρι είναι απόλυτα σαφές:Δεν κάνατε όσα έπρεπε, όταν έπρεπε και αυτή είναι η «ποινή», το κόστος όταν δεν σέβεστε τα ρωσικά εθνικά συμφέροντα ασφαλείας.
Αναφορά που άπτεται της δυτικής υποστήριξης στα ακροδεξιά-φασιστικά στοιχεία – που αλλού τελούν υπό διωγμό – που ανέτρεψαν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο (η Μόσχα μπορεί να επικαλείται το ότι δεν κινήθηκε όποτε η Ουκρανία εξέλεξε μη φιλορώσο πρόεδρο).
Εν ολίγοις, φάνηκε απλά, ότι η ρωσική ηγεσία είχε σχέδιο σε περίπτωση απόπειρας επανάληψης «πολύχρωμης» επανάστασης… και τα αποτελέσματα τα είδαμε.
Η Βουλγαρία δεν στηρίζει κυρώσεις κατά Ρωσίας.
oresarski
Yποχωρεί η Βουλγαρία στα θέμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας βλέποντας ότι θα υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία και η ίδια όπως άλλωστε ολόκληρη η Δύση από την εφαρμογή τους!
O Βούλγαρος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι κατέστησε σαφές ότι η Βουλγαρία δεν θα ενταχθεί αυτόματα σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για επιβολή οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας με αφορμή τη κρίση της Ουκρανίας.
Σε δηλώσεις του στους απεσταλμένους του βουλγαρικού Τύπου, ο κ. Ορεσάρσκι διευκρίνισε πως η θέση της Βουλγαρίας βασίζεται στην εκτίμηση, ότι είναι ανάμεσα στις χώρες που απειλούνται με μεγάλες οικονομικές ζημίες στην περίπτωση επιβολής κυρώσεων χωρίς ανάλυση και μελέτη των συνεπειών.
Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι μικρές οι πιθανότητες το θέμα των κυρώσεων να τεθεί επί τάπητος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες είπε ότι κανένας δεν θα επωφεληθεί από ένα νέο ψυχρό πόλεμο που θα είναι επιζήμιος για τα συμφέροντα όλων.
Επιμέλεια: logiosermis.net
Με πληροφορίες απο DW.DEdefence-point και defencenet
Advertisements