konstantinoupolifoto

“Στιγμή σπυρί της άμμου”, όπως έγραφε ο Γιώργος Σεφέρης είναι ίσως οι ωραίες ιδέες. Όμως αν υλοποιηθούν, μπορούν να γίνουν η άμμος ολόκληρη. Έτσι και το μαθητικό συνέδριο, που ξεκινά σήμερα στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και είναι αφιερωμένο στον νομπελίστα ποιητή, υλοποιήθηκε κι έγινε θεσμός.

Της Κυριακής Τσολάκη

Την άνοιξη του 2012 μια ιδέα της Δρ φιλολογίας και γενικής διευθύντριας των εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη Άσπας Χασιώτη, την οποία μοιράστηκε με τον διευθυντή του Ζωγράφειου και σύζυγό της Γιάννη Δερμιτζόγλου, στάθηκε η αφορμή να ξεκινήσει στο σχολείο αυτό της Πόλης κάτι πολύ ενδιαφέρον: ένα μαθητικό συνέδριο που θα ήταν αφιερωμένο στη ζωή και το έργο αναγνωρισμένων λογοτεχνών. Για τον σκοπό αυτό τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη και το Ζωγράφειο Λύκειο απηύθυναν την πρόσκληση σε 14 σχολεία της Ελλάδας και της Κωνσταντινούπολης, αλλά και σε εκλεκτούς των γραμμάτων και των τεχνών, και το ραντεβού κλείστηκε στο φιλόξενο σχολείο. Τότε το θέμα ήταν ο “Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης 100+1 χρόνια μετά”. “Ανοίξαμε εκκλησίες, διαβάσαμε, μαγευτήκαμε, τραγουδήσαμε και χορέψαμε στον Βόσπορο, γεμίσαμε νιάτα και αισιοδοξία. Περάσαμε υπέροχα και είπαμε να το επαναλάβουμε, με την ευχή πάντα και την ευλογία του παναγιότατου, με τη στήριξη των φίλων ομογενών και Ελλαδιτών, με τη συμπαράσταση της πολιτείας. Πέρυσι γιορτάσαμε τα 150 χρόνια του “Κωνσταντινουπολίτη στην καταγωγή” Κωνσταντίνου Καβάφη. Το Ζωγράφειο, το Σισμανόγλειο, το Πέρα, η Αγια-Σοφιά, η Βλαχέρνα, η Χάλκη, το Νιχώρι, το Μέγα Ρεύμα γέμισαν παιδιά, ποίηση, πίστη και ελπίδα”, θυμάται η Άσπα Χασιώτη σήμερα για την πρώτη χρονιά.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
Τώρα, μία διετία μετά, το συνέδριο έχει τίτλο “Γ. Σεφέρης: Από τη Σμύρνη στην Πόλη” και τιμά τη μνήμη του σπουδαίου έλληνα νομπελίστα ποιητή, 114 χρόνια από τη γέννησή του στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, 51 χρόνια από το βραβείο Νόμπελ και 63 χρόνια από το τελευταίο του ταξίδι στην Πόλη. Δεκαπέντε σχολεία από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, τον Βόλο, τα Γιάννινα, τη Λευκωσία, την Πόλη και τη Νέα Υόρκη συναντώνται για τον σκοπό αυτό στην Κωνσταντινούπολη και ξαναπερπατούν στα μέρη που επισκεπτόταν στα ταξίδια του στην Κωνσταντινούπολη ο ποιητής: στη μονή Παντοκράτορος, στα ψηφιδωτά στη μονή της Χώρας, στη μονή Στουδίου, στο Ρούμελι Χισάρ και στο Μπεϊλέρμπεϊ. “Παράλληλα, ξαναζωντανεύουν τον λόγο του Ίωνα ποιητή, θυμούνται όσα εκόμισε εις την τέχνη, ενώ ξανασυζητούν εν πλω στον Βόσπορο για τη διαχρονική αξία της ποίησής του, διαβάζουν και τραγουδούν τους στίχους του…”, τονίζει στη “Μ” η κ. Χασιώτη. Με τα παιδιά συνομιλούν επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και για λίγες ημέρες οι ρόλοι αντιστρέφονται: οι μαθητές γίνονται δάσκαλοι και οι δάσκαλοι μαθητές.
Το συνέδριο, που ξεκινά σήμερα, ασχολείται με τον Γιώργο Σεφέρη ως συνέχεια της διοργάνωσης του 2013 που ήταν αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Καβάφη. “Επιλέξαμε τον Σεφέρη γιατί μίλησε πολύ για τον αλεξανδρινό ποιητή, γιατί γεννήθηκε στη γη της Ιωνίας, γιατί χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο νόμπελ…” τονίζει η διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη. Στόχος των διοργανωτών ήταν να αναδειχθεί η σχέση του ποιητή με τη γη της Ιωνίας, η ποικιλόμορφη παρουσία του (ως ποιητή, μυθιστοριογράφου, δοκιμιογράφου, κριτικού, ενδογλωσσικού και διαγλωσσικού μεταφραστή αλλά και καταξιωμένου διπλωμάτη, με θέσεις καίριες στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της χώρας του), η στέρεη γλώσσα του, η αγωνία του για τον άνθρωπο και την τέχνη, ο ρόλος του παρελθόντος και του παρόντος στην ποίησή του, οι μύθοι και οι μορφές του ποιητικού του λόγου. “Επιπλέον, θέλουμε να ακουστεί η δυνατή και ισχυρή φωνή του και οι νέοι να διδαχθούν από το φωτεινό παράδειγμά του και τον τολμηρό του λόγο”, καταλήγει η Άσπα Χασιώτη.
Το συνέδριο που ολοκληρώνεται στις 23/3 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

http://www.makthes.gr/

Advertisements