imgB1_14

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ p.sokos@eleftherotypia.net

Πριν από μερικά χρόνια η Ελλάδα ήταν πρότυπο για τις χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης. Με γείτονες φτωχούς, που προσπαθούσαν να βρουν μια ισορροπία και να κάνουν μια νέα αρχή, μετά τα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού, έμοιαζε σαν τη Γη της Επαγγελίας. Δεχόταν χιλιάδες μετανάστες καθημερινά, που αναζητούσαν στη χώρα μας ένα καλύτερο αύριο. Ακόμα κι όταν μερικές από αυτές, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, έγιναν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι η χώρα-πρότυπο.

Κι ύστερα ήρθε στην Ελλάδα η οικονομική κρίση. Ηρθε μόνη της, την έφεραν, την προκάλεσαν, δεν έχει πια και τόση σημασία. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι πολύ γρήγορα έγινε αντιληπτό σε όλους μας ότι οι συνταγές για τη έξοδο από την κρίση, που μας έγραφαν οι δανειστές (Ευρωπαϊκή Ενωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό και η Γερμανία της Μέρκελ), είχαν μοναδικό στόχο να γίνει η Ελλάδα σαν τις χώρες της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Να γυρίσει πίσω μερικές δεκαετίες, να σταματήσει η ανάπτυξη, να χάσουν τη δουλειά τους εκατομμύρια Ελληνες, να μειωθούν οι μισθοί στο μισό, να γίνουν φθηνά τα μεροκάματα. Μόνο έτσι, έλεγαν, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Με φθηνά μεροκάματα, ευέλικτες μορφές εργασίας και μεγάλη ανεργία, ούτως ώστε να υπάρχει ευχέρεια απολύσεων και κάλυψης των λίγων κενών θέσεων με άλλους ακόμα πιο φθηνούς.

Και το αποτέλεσμα δεν άργησε να έρθει. Αντί οι χώρες της Βαλκανικής και Ανατολικής Ευρώπης να αναπτυχθούν για να φθάσουν στο επίπεδο της Ελλάδας, έφθασε η χώρα μας στο δικό τους επίπεδο. Η Ελλάδα μέσα στα χρόνια της κρίσης και λόγω της εφαρμογής του Μνημονίου της μονόπλευρης λιτότητας και της ύφεσης έχει χάσει πάνω από το 1/3 του βιοτικού της επιπέδου σε σχέση με την Ευρωζώνη. Τα στοιχεία της Γιούροστατ που δημοσιεύθηκαν στην «Ελευθεροτυπία» την περασμένη Πέμπτη είναι αποκαλυπτικά, όπως τα παραθέτει ο συνάδελφος Κώστας Καλλωνιάτης: «Το 2009 η Ελλάδα διέθετε βιοτικό επίπεδο που ήταν 35 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο του μέσου όρου των 9 φτωχότερων χωρών της Ε.Ε. (Βουλγαρία, Εσθονία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία), το 2012 η διαφορά αυτή είχε μειωθεί στις 11 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ της Ελλάδας. Επιπλέον, η Σλοβακία και η Πορτογαλία είναι ένα σκαλοπάτι ψηλότερα από την Ελλάδα». Από το 2012 πέρασαν άλλα δύο χρόνια περαιτέρω υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι σήμερα η χώρα μας είναι σε ακόμα πιο χαμηλές θέσεις, αφού την ίδια τετραετία όλες οι φτωχές χώρες βελτίωσαν το βιοτικό τους επίπεδο.

Και όχι μόνο αυτό. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την πολιτική της λιτότητας και την ύφεση τροφοδοτούν με ανάπτυξη τις άλλες χώρες της περιφέρειας, όπως π.χ. τη Βουλγαρία, μέσω της μετανάστευσης ελληνικών επιχειρήσεων, για ακόμα πιο φθηνά εργατικά χέρια, για ακόμα πιο χαμηλή φορολόγηση. Το φαινόμενο αυτό βέβαια είχε αρχίσει πριν ξεσπάσει η κρίση, αλλά μέσα σε αυτή την τετραετία έγινε ο κανόνας. Σήμερα η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Βουλγαρία -μετά την Ολλανδία και την Αυστρία- κι όπως γράφει ο «Γκάρντιαν» θα συνεχισθεί, γιατί οι Ελληνες επιχειρηματίες δεν φαίνεται να εμπιστεύονται την υπόσχεση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι μέσα στο 2014 θα αρχίσουν η ανάκαμψη και η ανάπτυξη στην Ελλάδα, καθώς η πραγματικότητα δεν συνάδει με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και το πλεόνασμα.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι Ελληνες επιχειρηματίες θέλουν ακόμα πιο φθηνά εργατικά χέρια, επομένως οι δανειστές της χώρας δεν τελείωσαν ακόμα το έργο τους στην Ελλάδα. Οι μισθοί και τα μεροκάματα θα μειωθούν κι άλλο, γιατί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει φθάσει ακόμα σε ικανοποιητικά επίπεδα, δηλαδή δεν έχει πέσει ακόμα στα βουλγαρικά ή στα αλβανικά επίπεδα! Και για να μην υπάρχει καμιά παρανόηση, ο «Γκάρντιαν» το λέει καθαρά: «Παρά τη μερική ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει υψηλότερο εργατικό κόστος από χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η ΠΓΔΜ, όπου ο ελάχιστος μισθός είναι περίπου 350 ευρώ το μήνα…».

Τι χρείαν έχομεν (άλλων) μαρτύρων;

Advertisements