4089_economist-gulen-mi-erdogan-mi-kim-galip-gelecek_m_original

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Η μεγάλη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της περασμένης Κυριακής αλλάζει εντελώς το σκηνικό στην Τουρκία. Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός πιστεύει ότι ο λαός έδωσε την απάντησή του σε όσους τον αμφισβητούν εντός και εκτός του κόμματός του και το γεγονός ότι επέλεξε να εκφωνήσει τη νικητήρια ομιλία του περιστοιχισμένος από τη σύζυγό του και τα παιδιά τους προμηνύει ότι η διακυβέρνηση της χώρας θα είναι… οικογενειακή υπόθεση.
Έχοντας ακριβώς δίπλα του τον γιό του Μπιλάλ, ο οποίος μέσα σε μία νύχτα έγινε πολυεκατομμυριούχος, ο κ. Ερντογάν φαίνεται να του έχει παραδώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής.
Επειδή οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και μιλούν από μόνοι τους, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο θρίαμβος των ισλαμιστών είναι προσωπική υπόθεση του κ. Ερντογάν. Κυριολεκτικά επισκέφθηκε όλες τις περιοχές της χώρας, πάλεψε με νύχια και με δόντια γι αυτή τη νίκη, συγκρούστηκε με τους Αμερικανούς και με τον ιμάμη Γκιουλέν, ο οποίος ίσως να είναι περισσότερο χαμένος και από την τουρκική αντιπολίτευση, η οποία βρέθηκε πάλι «κολλημένη» στα ίδια ποσοστά. Για να είμαστε δίκαιοι, και σεβόμενοι τα γεγονότα και την αλήθεια, ποιος άλλος ηγέτης -σε οποιαδήποτε χώρα- θα ήταν βουτηγμένος στα σκάνδαλα και τις λαμογιές και θα είχε κλείσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που λατρεύουν οι νέοι, θα είχε εκδιώξει δικαστικούς, εισαγγελείς και στρατιωτικές και δεν θα έχανε, με συντριπτική ήττα μάλιστα, στις εκλογές; Κανένας. Μόνο ο Ταγίπ Ερντογάν θα έβγαινε θριαμβευτής μετά από μία προεκλογική εκστρατεία που την χαρακτήρισαν τα σκάνδαλα, η διαφθορά και η λασπολογία εναντίον των αντιπάλων του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα χαριστεί σε όσους τον πολέμησαν. Εάν δεν εγκαταλείψουν μόνοι τους τη χώρα –ήδη τους προειδοποίησε- θα τους φυλακίσει. Η νίκη τον «μέθυσε». Θα είναι αμείλικτος σε όλα τα επίπεδα και θα επιβάλει στη χώρα, γρήγορα και αποφασιστικά, τη δικτατορία του Ισλάμ, την οποία ως πρωθυπουργός της Τουρκίας ονειρεύτηκε και σχεδίασε μέσα από τις φυλακές, όπου τον είχαν κλείσει οι στρατηγοί πριν από δεκαοκτώ χρόνια.
Ο Ερντογάν απέδειξε ότι θυμάται, δεν συγχωρεί και δεν αλλάζει τις θέσεις του για να είναι αρεστός στους ξένους. Τον ενδιαφέρει ο απλός ισλαμιστής ψηφοφόρος και αυτόν σκέφτεται όταν κυβερνά, αυτός καθοδηγεί τα βήματά του, υπό την έννοια ότι είναι ο «πελάτης» του, πάνω στον οποίο θα «πατήσει» για να επιβάλει την ισλαμική του ατζέντα.
Ο Ερντογάν θα είναι σκληρός και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Θα συνεχίσει την αντιπαράθεσή του με το Ισραήλ –ήδη αναφέρθηκε στην Παλαιστίνη στην πρώτη του ομιλία μετά την επιβεβαίωση της νίκης. Ακόμα, θα ξεκινήσει «ιερό πόλεμο» εναντίον των στρατηγών της Αιγύπτου, θα ενδυναμώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν, το οποίο ασκεί έλεγχο μέσω των μυστικών υπηρεσιών, και, κατά τη γνώμη μου, δεν θα κάνει πίσω ούτε πόντο στο Κυπριακό και στο Αιγαίο, ενώ θα θεωρήσει κήρυξη πολέμου τις οποιεσδήποτε κινήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας.
Ο νέος Ερντογάν θα είναι πιο σκληρός, πιο αποφασιστικός και οι κινήσεις τους με τους κατά φαντασίαν εχθρούς του, εντός και εκτός της χώρας, θα διακρίνονται από μίσος και δίψα για εκδίκηση. Δεν έκρυψε τα σχέδιά του ούτε και το γεγονός –όπως το εννοεί ο τούρκος πρωθυπουργός- ότι η ψήφος του λαού αθώωσε τον ίδιο, την οικογένειά του και τους συνεργάτες του.
Βέβαια, δεν πρόκειται να τερματιστούν οι πολιτικές συγκρούσεις και οι αντίπαλοί του θα συνεχίσουν να τον αμφισβητούν και να απαιτούν να αφεθεί απερίσπαστη η Δικαιοσύνη να εξετάσει τις καταγγελίες για τα σκάνδαλα και τη διαφθορά.
Θα επιμείνει ο κ. Ερντογάν ότι η λαϊκή ψήφος αθώωσε το διεφθαρμένο «σύστημά» του ή θα αφήσει απερίσπαστους τους δικαστές και τους εισαγγελείς;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα δείξει και που οδηγεί την Τουρκία ο ισλαμιστής πρωθυπουργός…
Πηγή περιοδ. «Επίκαιρα»
Advertisements