2_4_47

 

Μιχάλης Ιγνατίου (ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ)

Οι Τούρκοι για χρόνια πιέζουν και επιμένουν για διαμοιρασμό του Αιγαίου Πελάγους με την Ελλάδα. Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης, ο πιο ειδικός για θέματα ΑΟΖ που διαθέτει η χώρα μας, έχει γράψει ότι είναι οι Αμερικανοί αυτοί που ζητούν συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, και μάλιστα από το 1975! Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ουδέποτε απέσυραν αυτό το σχέδιο. Και ενώ δεν ζητούν συνεκμετάλλευση σε περιοχές, όπου οι ΑΟΖ των δύο κρατών συνορεύουν, κάτι που θα ήταν λογικό, αντιθέτως εισηγούνται να υπάρξει συνεκμετάλλευση σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος, κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Η Κύπρος, βέβαια, αντιλαμβάνεται τη συνεκμετάλλευση εντελώς διαφορετικά, και καλώς πράττει. Ετσι έχει κάνει ήδη μια σωστή συμφωνία συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ στο οικόπεδο «Αφροδίτη» που βρίσκεται στα σύνορα των δύο ΑΟΖ τους, και τώρα υπέγραψε αυτήν την εξαιρετική συμφωνία με την Αίγυπτο, που διαπραγματεύθηκε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης. Η Ελλάδα έχει τώρα μια μεγάλη ευκαιρία να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες της με τη φιλικά, πλέον, προσκείμενη Αίγυπτο για να μπορέσει να αξιοποιήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τα κοιτάσματα που βρίσκονται νότια της Κρήτης.

Η Αθήνα προσέλαβε τον Σόλωνα Κασίνη για να τη βοηθήσει, λόγω της τεράστιας εμπειρίας του για τέτοιου είδους οριοθετήσεις αλλά, δυστυχώς, δεν τον έχει αξιοποιήσει. Δεν τον έχει δει ούτε μία φορά ο υπεύθυνος υπουργός Γιάννης Μανιάτης. Γιατί; Αλλά αυτό δεν με εκπλήσσει, αφού το ίδιο το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να αγνοεί τον υποψήφιο βουλευτή του και «πατέρα» της ελληνικής ΑΟΖ, που εδώ και χρόνια μας δίδαξε την αξία της.

 

Advertisements