Από Αναστάσιος

Από αριστερά ο Επίσκοπος Ζβορνικίου και Τούζλας Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος και ο Ζίτσης Ιουστίνος

Από αριστερά ο Επίσκοπος Ζβορνικίου και Τούζλας Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος και ο Ζίτσης Ιουστίνος

Στην ελληνοσερβική φιλία και τους κοινούς δεσμούς
των δύο λαών αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος.

Ολοκληρώθηκε εχθές η επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ Ειρηναίου στη μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης και σήμερα θα μεταβεί στο ‘Αγιον Όρος.

Ο Πατριάρχης κ.κ. Ειρηναίος χοροστάτησε το πρωί στη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου στη Νεάπολη, παρουσία των επισκόπων που τον συνόδευαν Ζίτσης Ιουστίνο και Ζβορνικίου και Τούζλας Χρυσόστομο από κοινού με τον οικείο μητροπολίτη Βαρνάβα και τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας  μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη. Παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Ορφανός, και οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Συκεών – Νεάπολης. Παρόντες ήταν και οι καθηγητές к. Αθανάσιος Αγγελόπουλος και к. Γεώργιος Νεκτάριος Λόης.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος υπογράμμισε τους κοινούς δεσμούς ανάμεσα στο σερβικό και τον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι εκτός από την αδιατάραχτη κοινή ιστορική πορεία τους ενώνει και η πνευματική τους σχέση με την εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ανέφερε μάλιστα ότι από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν οι αδελφοί άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος για το λαμπρό ιεραποστολικό τους έργο. Ο Πατριάρχης της Σερβίας ευχήθηκε ειρήνη και ευημερία και ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό και τις αρχές για τη ζεστή φιλοξενία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του.

«Ας είναι η επίσκεψή σας βηματισμός ειρήνης και καταλλαγής» είπε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Βαρνάβας και δώρισε στον Πατριάρχη Ειρηναίο αντίγραφο εικόνας της αγίας Υπομονής, για να θυμίζει τη συμπόρευση και τους δεσμούς των δύο λαών.

Το μεσημέρι ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος παρακάθισε σε γεύμα, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου κ.α επισήμων προσκεκλημένων.

 

Advertisements