Από facebook

Pws organonetai mia arxaiologiki ek8esi sto mouseioΦέτος, για τρίτη συνεχή χρόνια, τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού καλούν τους επισκέπτες και φίλους των μουσείων, μνημείων & αρχαιολογικών χώρων και, γενικότερα, τις τοπικές κοινωνίες να γνωρίσουν από κοντά το πολυσχιδές έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Ένα έργο πολύπλευρο –ανασκαφικό, αναστηλωτικό, μουσειακό, εκπαιδευτικό, ερευνητικό– και, ταυτόχρονα, πολυσήμαντο τόσο για την οικονομία, την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ταυτότητας και την εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας όσο και για την αναβάθμιση του φυσικού & πολιτιστικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της χώρας.

Φέτος, η ανάγκη για δράση και προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς ο νέος Οργανισμός του ΥΠΠΟΑ, ο οποίος ενεργοποιείται στα τέλη αυτού του μήνα, συρρικνώνει δραματικά την Αρχαιολογική Υπηρεσία και καταργεί, μεταξύ άλλων, πρωταρχικής σημασίας εξωστρεφείς δράσεις των μουσείων, όπως καταδεικνύει η προβλεπόμενη κατάργηση των Τμημάτων Δημοσίων Σχέσεων, Τεκμηρίωσης, Δημοσιευμάτων & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, καθώς και Μουσειογραφικών Μελετών & Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού Εκθέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην εβδομάδα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για θέματα που αφορούν στο έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με την εκδήλωση:

«Πώς οργανώνεται μία αρχαιολογική έκθεση στο μουσείο;»

Είσοδος ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310.830538 (εσωτ. 217) έως και την Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου. Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η εκδήλωση έχει ως στόχο την ενημέρωση του κοινού για τα στάδια, τις δυσκολίες, τις συνδυασμένες δράσεις και τις συνεργασίες που απαιτούνται στο πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης μιας αρχαιολογικής έκθεσης. Περιλαμβάνει:

  • Ξενάγηση σε περιοδική έκθεση του μουσείου: η περίπτωση της έκθεσης «Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και νομίσματα από τη συλλογή της Alphabank».
  • Ξενάγηση στην Αποθήκη / Συλλογή Κεραμικής του μουσείου, μία από τις «δεξαμενές άντλησης» αρχαίων αντικειμένων που παρουσιάζονται στις εκθέσεις.
  • Ξενάγηση στα Εργαστήρια Συντήρησης του μουσείου, στον χώρο από όπου «περνούν» όλα τα αρχαία αντικείμενα πριν τη δημόσια παρουσίαση και έκθεσή τους στο κοινό.

Οι ξεναγήσεις θα γίνουν από αρχαιολόγους και συντηρητές του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Advertisements