aoz-kyprou

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος

Λευκωσία: Εντείνονται οι πιέσεις και οι υποδείξεις προς τη Λευκωσία, για να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τους Αμερικανούς να επιμένουν στη συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων στις συνομιλίες. Μια προσέγγιση που απορρίπτεται από τη Λευκωσία ενώ είναι προφανές πως μια τέτοια εξέλιξη, μεταξύ άλλων, επιβραβεύει την τουρκική επιθετικότητα. Οι διπλωματικές κινήσεις αναμένεται ότι θα ενταθούν, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι επαφές που θα έχει σήμερα στη Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την Ενεργειακή Διπλωματία, Amos J. Hochstein. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση θέλει να ακούσει τις προσεγγίσεις της Ουάσινγκτον για τα θέματα της ενέργειας και μετά και την κάθοδο του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πάντως, η Λευκωσία ξεκαθαρίζει πως το θέμα των υδρογονανθράκων δεν ήταν και δεν θα είναι στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων. Κατά την περίοδο κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ, το θέμα αναφέρθηκε στη συζήτηση των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά δεν ήταν μέρος της διαπραγμάτευσης. Συμφωνήθηκε πως όλες οι θαλάσσιες ζώνες που προβλέπονται από τη UNCLOS (ΑΟΖ, Υφαλοκρηπίδα, θέματα οριοθέτησης κ.λπ.) θα είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα. Υπήρχε αναφορά στη σχετική πρόνοια της Σύμβασης για τη Θάλασσα του 1982. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι το μέρος των ομοσπονδιακών εσόδων που θα πηγαίνουν στις συνιστώσες πολιτείες θα κατανέμονται βάσει μιας φόρμουλας που συνδυάζει πληθυσμό και συμμετοχή στο ΑΕΠ. Τούτο θα ίσχυε για μεταβατική περίοδο δέκα χρόνων ή μέχρι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Τουρκοκυπρίων να φτάσει το 85% του ΑΕΠ των Ε/κ. Μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου η κατανομή θα γινόταν με βάση τη συμμετοχή στο ΑΕΠ. Την περίοδο κατά την οποία συζητείτο η φόρμουλα αυτή, η συμμετοχή των Τ/κ στο ΑΕΠ ήταν 8% και ο συνδυασμός με τον πληθυσμό ανέβαζε το ποσοστό στο 17%.

Είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά επιχειρεί να προκαλέσει σύγχυση και εκ προοιμίου αντιδράσεις σε σχέση με τα όσα φέρεται να έχει συζητήσει ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, στην Άγκυρα. Κι αυτό γιατί από τη μια γίνονται διαρροές, ότι ζήτησε από την Άγκυρα να σταματήσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, εισπράττοντας την τουρκική άρνηση, και από την άλλη ότι επεξεργάζεται φόρμουλα για την κατανομή των εσόδων από τους φυσικούς πόρους. Η τουρκική Χουριέτ αναφέρεται σε φόρμουλα, ωστόσο αποφεύγει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Σήμερα ο κ. Άιντα θα έχει επαφές στην Αθήνα και αύριο θα έρθει στην Κύπρο.

Στη Ν. Υόρκη ο Μαυρογιάννης

Ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης, βρέθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στη Νέα Υόρκη, όπου είχε επαφές με αξιωματούχους της Γραμματείας του ΟΗΕ και μονίμους αντιπροσώπους χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Την Παρασκευή θα έχει συνάντηση στη Λευκωσία με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Ανησυχούν για τις εντάσεις

Ο Αμερικάνος Πρέσβης, Τζον Κόνιγκ, εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για τις εντάσεις που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και τις επιπτώσεις τους στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, έχουν ξεκαθαρίσει ότι υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου για ανάπτυξη των πόρων στην ΑΟΖ της και πιστεύουν ότι οι πόροι θα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Εξέφρασε, επίσης, την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του ΟΗΕ για τη δημιουργία του απαραίτητου περιβάλλοντος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. «Υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες του διαπραγματευτή του ΟΗΕ Εσπεν Άιντα και παροτρύνουμε όλες τις πλευρές να αδράξουν την ευκαιρία του πρόσφατου διορισμού του για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για μια συνολική λύση», είπε.

«Δεν έχω καμία ψευδαίσθηση ότι αυτό θα είναι εύκολο. Αλλά ακόμη και σε δύσκολες εποχές όπως αυτές που διανύουμε, είναι ακόμη δυνατό και αναγκαίο να επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα και να βρούμε έναν εποικοδομητικό τρόπο για να συζητήσουμε και να επιλύσουμε τις διαφορές», πρόσθεσε.

Σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist με θέμα τις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και το περιφερειακό πλαίσιο, στη Λευκωσία, εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι ο ρυθμός της διπλωματικής εμπλοκής των ΗΠΑ παραμένει αμετάβλητος για να βοηθηθούν οι ηγέτες στην επίτευξη μιας λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, έτσι όπως την οραματίστηκαν στην ιστορική κοινή τους δήλωση του Φεβρουαρίου.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ τόνισε, επίσης, ότι οι δύο κοινότητες θα πρέπει να είναι έτοιμες να συνεργαστούν μεταξύ τους επί όλων των σημαντικών θεμάτων για το μέλλον που θα οικοδομήσουν από κοινού μετά από τη διευθέτηση του προβλήματος.

http://news.freelist.gr/

Advertisements