thessaloniki

 

της Κάτιας Γερακαρίτου

Μία θέση στην «Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πόλεων ενάντια στον Ρατσισμό» θα διεκδικήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα καταθέσει πρόταση για συμμετοχή στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που ξεκίνησε εδώ και δέκα χρόνια από την UNESCO.

Είχε προηγηθεί η πρόταση της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση» προς τη διοίκηση του δήμου και τους επικεφαλής των παρατάξεων. Σκοπός της πρότασης είναι να ενισχυθεί τοπικά μια στάση «μηδενικής ανοχής» έναντι του ρατσισμού, της ρατσιστικής βίας και των διακρίσεων καθώς και να ενσωματωθούν αποτελεσματικά τα θέματα της καταπολέμησης των διακρίσεων στην πολιτική ατζέντα και τους θεσμούς.

Προκειμένου να ενταχθεί η Θεσσαλονίκη στη Συμμαχία απαιτείται η σχετική αίτηση από το δήμαρχο, η οποία θα απευθύνεται στη διοικητική γραμματεία της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας. Την ερχόμενη Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να εξουσιοδοτήσει τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να υπογράψει και να υποβάλει την αίτηση, ζητώντας την ένταξη της Θεσσαλονίκης ως μέλος της Συμμαχίας.

«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται από την αύξηση εκδηλώσεων ρατσιστικών, ξενοφοβικών και μισαλλόδοξων συμπεριφορών σε ολόκληρη την κοινωνία, την πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης. Αυτό συνδέεται στενά με τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, την αυξανόμενη ανεργία και το κόστος ζωής που περιορίζει σημαντικά τις ευκαιρίες για τους νέους και την απογοήτευση με την παραδοσιακή πολιτική και τους πολιτικούς» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Θεσσαλονίκης Ελεάννα Ιωαννίδου, σημειώνοντας επίσης και «τα τελευταία χρόνια ακροδεξιά πολιτικά κόμματα έχουν επωφεληθεί από την εύθραυστη κατάσταση, παρουσιάζοντας τη μετανάστευση ως ένα βάρος για την κοινωνία».

Η «Ευρωπαϊκή συμμαχία πόλεων ενάντια στο ρατσισμό» αφορά ένα δίκτυο πόλεων που ενδιαφέρονται για την ανταλλαγή εμπειριών, προκειμένου να βελτιώσουν τις πολιτικές τους για την καταπολέμηση του ρατσισμού, των διακρίσεων, της ξενοφοβίας και του αποκλεισμού.

Το σχέδιο δράσης της Συμμαχίας, που εγκρίθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2004, στη Νυρεμβέργη, παραμένει ανοιχτό για υπογραφή από τις ευρωπαϊκές πόλεις που επιθυμούν να ενταχθούν. Οι υπογράφουσες πόλεις δεσμεύονται να ενσωματώσουν στις στρατηγικές τους το «σχέδιο δράσης δέκα σημείων». Κάθε δημοτική αρχή είναι ελεύθερη να επιλέξει τις πολιτικές που κρίνει πιο σχετικές και πιο επείγουσες.

Τα δέκα σημεία του Σχεδίου Δράσης:

 • Μεγαλύτερη επαγρύπνηση κατά του Ρατσισμού. Να δημιουργηθεί δίκτυο εποπτείας, επαγρύπνησης και αλληλεγγύης κατά του ρατσισμού σε επίπεδο πόλης.
 • Εκτίμηση της κατάστασης σε σχέση με τον Ρατσισμό. Να ξεκινήσει ή να αναπτύξει περαιτέρω τη συλλογή δεδομένων σχετικά με το ρατσισμό και τις διακρίσεις, τη θέσπιση εφικτών στόχων και κοινών δεικτών.
 •  Καλύτερη υποστήριξη για τα θύματα του Ρατσισμού και των Διακρίσεων. Να υποστηρίξει τα θύματα και να συμβάλει στην ενίσχυση της ικανότητας τους να αμυνθούν κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων
 •  Περισσότερη συμμετοχή και καλύτερα ενημερωμένοι κάτοικοι. Να εξασφαλιστεί η καλύτερη πληροφόρηση για τους κατοίκους σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους
 • Η πόλη ως ενεργός υποστηρικτής πρακτικών ίσων ευκαιριών. Να διευκολυνθεί η πρακτική ίσων ευκαιριών απασχόλησης και η στήριξή της διαφορετικότητας στην αγορά εργασίας.
 • Η πόλη ως εργοδότης ίσων ευκαιριών και πάροχος ισότιμων υπηρεσιών.Η πόλη δεσμεύεται να είναι ένας εργοδότης ίσων ευκαιριών και πάροχος ισότιμων υπηρεσιών και να συμμετέχει σε παρακολούθηση, κατάρτιση και ανάπτυξη για την επίτευξη του στόχου
 • Δίκαιη πρόσβαση σε στέγαση. Να ληφθούν ενεργά μέτρα για την ενίσχυση των πολιτικών κατά των διακρίσεων σε σχέση με το οικιστικό μέσα στην πόλη.
 • Αμφισβήτηση του Ρατσισμού και των Διακρίσεων Μέσω της Εκπαίδευσης. Ενίσχυση των μέτρων κατά των διακρίσεων στην πρόσβαση και απόλαυση της εκπαίδευσης σε όλες τις μορφές και προώθηση της παροχής εκπαίδευσης στην αμοιβαία κατανόηση και τον διαπολιτισμικό διάλογο.
 • Προώθηση της πολιτιστικής διαφορετικότητας. Να διασφαλιστεί η δίκαιη εκπροσώπηση και προώθηση του ευρέως φάσματος της πολιτιστικής έκφρασης και πολιτιστικής κληρονομιάς των κατοίκων της πόλης
 • Εγκλήματα μίσους και Διαχείρισης Συγκρούσεων. Να υποστηριχθούν ή να δημιουργηθούν μηχανισμοί για την αντιμετώπιση εγκλημάτων μίσους και τη διαχείριση των συγκρούσεων.
 • http://voria.gr/

 

Advertisements