8e39d3b58a0e02ac94bb66427f220f30_L

 

Γράφει ο Χ.Αλεξανδράτος

Ο σοφός λαός μας λέει, ότι εάν είναι να στραβώσει κάτι, στραβώνει με τον χειρότερο τρόπο και στη χειρότερη στιγμή. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο φαινόμενο η έπαρση και η αλαζονεία με τις πολλαπλές μορφές τους να παρουσιάζονται  κάθε φορά που μπαίνει μια βάση, ένα μπάλωμα, με τραγικό αποτέλεσμα όλα να γίνονται χειρότερα από πριν.

Σταμάτη Κραουνάκη, μουσικοσυνθέτη και απόφοιτε του τμήματος πολιτικών επιστημών του Παντείου, εμφανίστηκες όπως  υποστηρίζεις στο κανάλι «Ε», για να δηλώσεις τη συμπαράστασή σου στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού. Προσωπικά αμφισβητώ, ότι μόνον αυτός ήταν ο σκοπός της τηλεοπτικής παρουσίας σου. Πήγες, όπως έχουν πάει και πολλοί άλλοι συνάδελφοι σου στο παρελθόν, για να διαφημίσεις τη δουλειά σου και να σχολιάσεις με το δικό σου ιδιαίτερο τρόπο και με ειδικό λεξιλόγιο που χρησιμοποιείς την επικαιρότητα και όχι μόνο, πάντοτε στο όνομα δήθεν της  τέχνης.

Παράλληλα η ιστορική πραγματικότητα σε διαψεύδει , γιατί η αληθινή και ουσιαστική συμπαράσταση γίνεται με ενυπόγραφο κείμενο στήριξης, το οποίο απευθύνεται σε συγκεκριμένους φορείς ή πρόσωπα. Αυτό το γνωρίζεις, το έχεις διδαχθεί και δε βρίσκεσαι σε θέση να δηλώσεις άγνοια ή λήθη.

Σχολίασες τις σχέσεις των πολιτικών με τους καλλιτέχνες με τον προσωπικό σου ιδιαίτερο τρόπο  και κάπου εκεί ξετυλίγεις το κουβάρι του λόγου, προσθέτοντας ηθελημένα χωρίς κανένα ενδοιασμό την επίμαχη δήλωση « Ήρθε φίλος από τη Βόρεια Ελλάδα και μου έλεγε. Πόσα χρόνια μιλάνε οι Βόρειοελλαδίτες ελληνικά; Εκατό; Μιλάγανε βουλγάρικα πριν τις απελευθερώσεις. Σου λένε δεν καταλαβαίνανε την ελληνική πάνω από τη Λαμία».

Σταμάτη Κραουνάκη, εκ των υστέρων διατυμπανίζεις, ότι δεν είσαι ιστορικός ούτε γλωσσολόγος. Δεκτά και τα δύο, αλλά ιστορία γνωρίζεις και όλα τα απαράδεκτα που εξέφρασες, δείχνουν αθλιότητα, ηλιθιότητα και βλασφήμια. Ντροπή σου, γιατί οι δηλώσεις σου προκάλεσαν σάλο και αηδία σε ολόκληρη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Έντονος ο θυμός των Βορειοελλαδιτών και απολύτως δικαιολογημένες οι βαριές λεκτικές  αναρτήσεις σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Οφείλεις  και πρέπει να ανακαλέσεις σήμερα, τώρα,  μην κρύβεσαι πίσω από δήθεν εσκεμμένη απομόνωση των δηλώσεών σου. Οι Μακεδόνες, συμπεριλαμβάνοντας  τον εαυτό μου γνωρίζουν από «προκλήσεις», γνωρίζουν από «αντιδράσεις», γνωρίζουν από «εντάσεις στα Βαλκάνια», γνωρίζουν από εσκεμμένες  «εξάρσεις εθνικιστικών συναισθημάτων» και γνωρίζουν άριστα την επιχειρούμενη «παραχάραξη της ιστορίας» τους.

Το να ζητάς τη συμπάθειά τους, γιατί τους πλήγωσες άθελά σου δεν τους καλύπτει και δεν με καλύπτει. Αμφισβήτησες ξεκάθαρα (το άμεσα ή έμμεσα δεν έχει σημασία) την ελληνικότητα της Μακεδονίας και η ύβρις αυτή σε εκθέτει στη συνείδησή μας.

Επιβάλλεται να ζητήσεις δημόσια συγγνώμη λιτά και καθαρά. Άλλωστε η δημόσια συγγνώμη είναι ηθική πράξη ευθύνης και γενναιότητας.

 

 

 

Advertisements