2014120600017-preview

«Δάνεισαν» το ακέφαλο άγαλμα του Ιλισσού, το οποίο κοσμούσε το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα, στο μουσείο «Ερμιτάζ» στη Μόσχα

ΤΗΣ ΧΑΪΔΩΣ ΣΚΑΝΔΥΛΑ, chskandyla@ekdotiki.gr

Δεν έκρυψε την οργή του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσον αφορά το «δανεισμό» του αγάλματος του Ιλισσού -γλυπτό που κοσμούσε κάποτε το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα, το οποίο υφάρπαξε μαζί με τα υπόλοιπα αριστουργήματα ο Ελγιν στις αρχές του 19ου αιώνα- από το Βρετανικό Μουσείο στο περίφημο ρωσικό «Ερμιτάζ».

«Προκαλεί τον Ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να »δανείσει» ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη. Το τελευταίο μέχρι σήμερα βρετανικό δόγμα περί »αμετακίνητων» γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει. Oπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο »επιχείρημά» τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει. Οι Eλληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας. Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δε δανείζονται και δεν παραχωρούνται», τονίζει ο κ. Σαμαράς.

Eίναι η πρώτη φορά που γλυπτό από τη συλλογή των Ελγινείων περνά τα σύνορα της Μ. Βρετανίας μετά το 1816, όταν ο λόρδος Ελγιν τα μετέφερε στη χώρα του, αφού λεηλάτησε την Ακρόπολη. Το κοινό της Μόσχας θα μπορεί να δει από κοντά το αριστούργημα από αύριο έως τις 18 Ιανουαρίου. Οι «Financial Times» αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η συμφωνία ανάμεσα στα δύο μουσεία πραγματοποιήθηκε παρά τις επιδεινούμενες σχέσεις ανάμεσα στη Μ. Βρετανία και τη Ρωσία, ως αποτέλεσμα της στάσης της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία.

Την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνησης θα ενθουσιαζόταν με αυτήν την πρωτοβουλία εξέφρασε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακρέγκορ, δηλώνοντας στο BBC: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Ρώσοι μπορούν γίνουν μάρτυρες αυτής της μεγάλης χρονικής στιγμής στην ευρωπαϊκή τέχνη και σκέψη. Ελπίζω οι Ελληνες να ικανοποιηθούν, καθώς ένα ακόμη μεγαλύτερο κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τα επιτεύγματα της αρχαίας Ελλάδας. Ανθρωποι που δεν μπορούν να πάνε στην Αθήνα ή στο Λονδίνο, τώρα εδώ, στη Ρωσία, θα αντιληφθούν κάτι από τα μεγάλα επιτεύγματα του ελληνικού πολιτισμού».

Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τασούλας, δήλωσε πως «η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου είναι προκλητική, διότι αντιμετωπίζει τα λεηλατημένα Γλυπτά του Παρθενώνα ως αντικείμενα μεμονωμένου δανεισμού». Παρατήρησε, επίσης, ότι μια ακόμη απόλυτη θέση της βρετανικής πλευράς παύει να ισχύει, καθώς εκείνη ήταν που υποστήριζε ότι τα Γλυπτά δεν πρόκειται να μετακινηθούν ποτέ. «Η χώρα μας έχει καλέσει τη Μ. Βρετανία, μέσω της UNESCO, σε διαδικασία διαμεσολάβησης για την επανένωση των Γλυπτών. Τελικός προορισμός γι’ αυτήν την επανένωση είναι η Αθήνα και το περίφημο Μουσείο της Ακρόπολης», κατέληξε ο κ. Τασούλας.

http://www.agelioforos.gr/

Advertisements