Το «Center for Byzantine-Slavic Studies of the University of Nis» και το «International Center for Orthodox Studies» της Σερβίας, διοργάνωσαν στο Πανεπιστήμιο της Νύσσας, από τις 22 έως τις 24 Απριλίου 2015, Διεθνές Συνέδριο με θέμα «BYZANTIUM AND ORTHODOXY».

Το Συνέδριο εστέφθη με μεγάλη επιτυχία. Συμμετείχαν γνωστοί καθηγητές από την Σερβία, την Βουλγαρία, την Γεωργία, την Ρωσία, το Κοσσυφοπέδιο και την Ιταλία. Από την Ελλάδα έλαβαν μέρος οι καθηγήτριες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Π. Κατσώνη και Α. Δεληκάρη καθώς και ο καθηγητής (ΣΕΠ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Γεώργιος Νεκτάριος Λόης, ο οποίος εκπροσώπησε και το «Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού» της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και οι καθηγητές Branko Gorgiev, Dragan Nikolic, Sladjana Ristic Gorgiev, Vladimir Aleksic, Aleksandar Djordjevic, Mirko Stanimirovic, Ana Rockomanovic, Jelena Stosic, Boris Brajovic, Vasja Velinova, Anastasija Dobicina, Πολύδωρος Γκοράνης, Ivan Hristov, Aleksandra Kostic – Tmusic, Marija Koprivica, Aleksandar Petrovic κ.α. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να κάνουμε στον γνωστό Σλαβιστή και καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βενετίας Aleksandar Naumov.

Εκτός των πολύ σημαντικών εισηγήσεων κατά την διάρκεια του Συνεδρίου έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή και ακαδημαϊκού Αντώνιου – Αιμίλιου Ταχιάου «Η Θεσσαλονίκη και ο Κόσμος των Σλάβων», το οποίο μεταφράστηκε και στην σερβική γλώσσα. Συγχαρητήρια αξίζουν στον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νύσσας και πρόεδρο του «International Center for Orthodox Studies», Dragisa Bojovic καθώς επίσης και στην ομάδα των συνεργατών του για την άψογη διοργάνωση.

Στην πόλη της Νύσσας παρατηρείται τα τελευταία έτη μια ιδιαίτερη δραστηριότητα γύρω από τις Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία και Ιστορία. Ευχόμαστε καλή συνέχεια.

Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο από το συνέδριο

 

Advertisements