salonika_holocaust12b

 

H ιστορία του αφανισμού της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης από το Ολοκαύτωμα που προξένησαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι ναζιστικές δυνάμεις έχει πολλές άγνωστες διαστάσεις. Μια από αυτές τα «εισιτήρια του θανάτου» τα οποία υποχρεώθηκαν να καταβάλουν οι περισσότεροι από 48.000 εβραίοι της πόλης που μεταφέρθηκαν με τρένα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπιρκενάου και στα οποία το 97% αυτών βρήκε τραγικό θάνατο στα κρεματόρια και τους θαλάμους αερίων.
Σήμερα, 72 χρόνια μετά,  η Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης ζητάει από την Γερμανική Εταιρεία Σιδηροδρόμων με επιστολή την οποία ήδη της έχει αποστείλει, την επιστροφή αυτού του ποσού η σημερινή αξία του οποίου εκτιμάται σε 90 εκατομμύρια Ευρώ.
Ο πρώτος συρμός από τη Θεσσαλονίκη για Άουσβιτς αναχώρησε στις 15 Μαρτίου του 1943. Μέχρι τον Αύγουστο του ίδιου έτους θα γίνουν άλλα 18 δρομολόγια με τρένα των 30 βαγονιών που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ζώων και εμπορευμάτων. Μέσα σε αυτά, για μια διαδρομή 2000 χιλιομέτρων, στοιβάζονταν ως και 80 άτομα που πίστευαν πως μεταφέρονται στην Πολωνία από τους Γερμανούς για να εργαστούν εκεί. Για αυτό άλλωστε είχαν υποχρεωθεί από τις κατοχικές δυνάμεις να παραδώσουν τα χρήματα και τα χρυσαφικά τους, ανταλλάσσοντάς τα με πολωνικά ζλότι.

Η επιστολή διεκδίκησης
Πριν λίγες ημέρες στην Γερμανική Εταιρεία Σιδηροδρόμων «Deutsche Bahn AG» (διάδοχο της Κρατικής Γερμανικής Εταιρείας Σιδηροδρόμων ‘Deutsche Reichsbahn’) έφτασε μια επιστολή την οποία συνυπογράφουν η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και η Γερμανική Μ.Κ.Ο., «Τρένο της Μνήμης».  Με αυτήν ζητείται αποζημίωση για το κόστος των εισιτηρίων που κατέβαλε η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης για περισσότερα από 48.000 μέλη της, μεταξύ των οποίων χιλιάδες παιδιά, το 1943. Για κάθε άτομο που μεταφέρονταν απο τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς, έπρεπε να καταβληθεί το ποσό των 39 ραιχσμάρκ και υπολογίστηκε πως σήμερα αντιστοιχεί συνολικά, με την προσθήκη των τόκων, στα 89.455.000 Ευρώ.
«Στα πλαίσια της τακτικής παραπλάνησης που εφάρμοσαν οι Ναζί, με απώτερο σκοπό την απόκρυψή της φρικτής αλήθειας, οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης θα μεταφέρονταν, σύμφωνα με τη Ναζιστική προπαγάνδα, στην Πολωνία για «μετεγκατάσταση και εργασία». Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης κατέβαλε το ζητούμενο αντίτιμο ατομικών εισιτηρίων για το σύνολο όσων εκτοπίστηκαν, πριν την αδιανόητη αλλά προ-μεθοδευμένη, από τους θύτες, εξόντωση των μελών της. Με την κοινή μας επιστολή, που επιδόθηκε προ ημερών,  οι δύο οργανισμοί ζητούμε την αποζημίωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης για το ποσό που καταβλήθηκε την περίοδο του Ολοκαυτώματος», σημειώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.
Να σημειωθεί πως η επιστολή προς τη γερμανική σιδηροδρομική εταιρεία αποτελεί την δεύτερη προσπάθεια της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης για αποζημίωση για τα «εισιτήρια του θανάτου» τα οποία υποχρεώθηκε να πληρώσει. Μια πρώτη προσπάθεια είχε γίνει μέσω προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο τον περασμένο Δεκέμβριο απέρριψε την προσφυγή δηλώνοντας «αναρμόδιο».

Μαζική στήριξη με ηλεκτρονικές υπογραφές
«Τα έξοδα πρέπει να επιστραφούν και το θέμα να ρυθμιστεί. Είναι ηθική υποχρέωση», «αυτό είναι μόνο ένα κλάσμα των όσων πρέπει να καταβάλει άμεσα η Γερμανία στην Ελλάδα», «είναι απίστευτο, έξοδα μετάβασης για ανθρώπους που τους οδηγούσαν στο θάνατο. Η Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης πρέπει να αποζημιωθεί»,  «η ιστορική ευθύνη δεν έχει παραγραφεί. Πρέπει να αποζημιωθούν στο ακέραιο για τα εν λόγω έξοδα οι απόγονοι των θυμάτων». Αυτά είναι μερικά σχόλια που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα της γερμανικής Μ.Κ.Ο. «Τρένο της Μνήμης» (http://www.zug-der-erinnerung.eu/appell/index.php) όπου έχουν ήδη συγκεντρωθεί εκατοντάδες υπογραφές υποστήριξης του αιτήματος της ΙΚΘ, κυρίως γερμανών πολιτών. Με τη δήλωση που υπογράφουν καλούν την γερμανική εταιρεία σιδηροδρόμων δίχως καθυστερήσεις να καταβάλει έντοκα το ποσό που είχε καταβληθεί για τις απελάσεις των εβραίων από την Ελλάδα προς το Άουσβιτς.

Από την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»

https://neapolitika.wordpress.com/

Advertisements