amfipoli-tymvos-kasta-aftodioikisi

 

του Γιώργου Ροδάκογλου

Η συστηματική μελέτη των ευρημάτων του τύμβου Καστά σε βάθος χρόνου θα απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων για τις όποιες υποθέσεις έχουν διατυπωθεί έως σήμερα για την ανασκαφή της Αμφίπολης υποστηρίζει η Λίνα Μενδώνη έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ανασκαφής.

«Πολύς λόγος έγινε για το πρόσωπο για το οποίο κατασκευάστηκε αυτό το τεράστιο σε διαστάσεις μνημείο, 497μ. ο περίβολος, πάνω από 34μ. το ύψος του λόφου. Ποιός έδωσε εντολή για την κατασκευή του; Ποιός ανέλαβε το κόστος; Πότε συλήθηκε; Πότε και γιατί καταχώθηκε; Ερωτήματα που ίσως να μην απαντηθούν ποτέ. Απαιτείται πολύς χρόνος συστηματικής μελέτης για να διατυπωθούν οι όποιες υποθέσεις”.

Η πρώην Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης στο πλαίσιο των εργασιών του 69ου Εθνικού Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ανέπτυξε το Θέμα: «Η Μακεδονία .Το χθες και το αύριο. Οδοιπορικό στο χρόνο».

H Δρ Λίνα Μενδώνη έκανε μια αναλυτική αναδρομή στα έργα πολιτισμού με κατακλείδα στην ομιλία της την ανασκαφή στον τύμβο Καστά. Η παρουσία της στην εκδήλωση θεωρήθηκε από τους Έλληνες Ομογενείς της Αμερικής πολύ σημαντική .Αν και της έθεσαν πολλά ερωτήματα ,η ίδια περιορίστηκε μόνο στην ιδιότητα με την οποία συμμετείχε.

«Το παράδειγμα της ανασκαφής στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη είναι χαρακτηριστικό αφού αναδεικνύει την δύναμη που διαθέτει η πολιτιστική μας κληρονομιά . Ο πολιτισμός είναι το προνομιακό πεδίο που πρέπει να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας. Είναι ο τομέας που αναδεικνύει την χώρα μας παγκόσμια και την καθιερώνει ως σημαντικό διεθνή παράγοντα. Είναι το μέσο της προβολής, αλλά και προσφοράς της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο του 21ου αιώνα. Ήδη από το 2012, όταν αποκαλύφθηκε ο περίβολος των 497μ. και διατυπώθηκε από τους ανασκαφείς η άποψη ότι στην κορυφή του λόφου ίστατο ο Λέων της Αμφίπολης το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, ελληνικής και διεθνούς, ήταν μεγάλο. Όμως, όταν τον Αύγουστο του 2014 δημοσιοποιήθηκε η ανασκαφή του ταφικού μνημείου με την αποκάλυψη των Σφιγγών να κοσμούν την είσοδο του τάφου, ξέσπασε ένα πρωτοφανές κύμα ενδιαφέροντος, ένα «τσουνάμι» διεθνούς δημοσιότητας. Όταν αποκαλύφθηκαν οι καρυάτιδες και το ψηφιδωτό δάπεδο με την αρπαγή της Περσεφόνης, το ενδιαφέρον έφθασε στην κορύφωσή του. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, από την Κίνα και την Ιαπωνία, την Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αναφερόταν καθημερινά σχεδόν στο εξαιρετικά σημαντικό μνημείο, παράλληλο του οποίου δεν υπάρχει. Στον χώρο της ανασκαφής κατέφθαναν συνεργεία τηλεοπτικών σταθμών απ’ όλο τον κόσμο. Οι επισκέπτες στο μουσείο της Αμφίπολης συνέρρεαν κατά εκατοντάδες. Ποιό άλλο γεγονός στην Ελλάδα, σε οποιονδήποτε τομέα, οικονομικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό, καλλιτεχνικό, δημιουργεί σήμερα ανάλογη κινητοποίηση του ενδιαφέροντος; Όμως το μεγάλο κέρδος για την ιστορία και την επιστήμη, για την Αμφίπολη, τη Μακεδονία και την Ελλάδα είναι το μνημείο αυτό καθ΄αυτό. Ένας μοναδικός και εξαιρετικά σημαντικός πόρος προστίθεται στο πολιτιστικό απόθεμα του τόπου, το οποίο σε συνδυασμό με το αλώβητο και εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, δημιουργεί ουσιαστικές προϋποθέσεις για ένα πρότυπο τρόπο ανάπτυξης».

Η πρώην γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού έκανε εκτενή αναφορά στα έργα του Υπουργείου πολιτισμού την περίοδο 2000 2014. Από τη Σαμοθράκη τη Θάσο την Καβάλα μέχρι την Καστοριά και τον Όλυμπο. Από την Βεργίνα, και την Πέλλα έως την Κοζάνη. Από το Κστερόριζο και τη Ρώ μέχρι το Διδυμότειχο και τις Πέτρες στην Φλώρινα. Mίλησε παράλληλα για την ανάδειξη σημαντικών μνημείων σε ορεινές ή απομακρυσμένες περιοχές με στόχο την δημιουργία ειδικών μορφών τουρισμού, όπως οι περιπτώσεις της Μονής του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, του Αγίου Γεωργίου στην Γουμένισσα Κιλκίς, και της Μονής του Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες,

« Η Ελληνική Πολιτεία, δια του Υπουργείου Πολιτισμού, υλοποίησε στην Μακεδονία με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης περισσότερα από 500 έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 600 εκ. ευρώ. Αν στο ποσόν αυτό προστεθούν και τα περίπου 300 εκ. ευρώ που απορροφήθηκαν στις αρχαιολογικές έρευνες στο πλαίσιο της υλοποίησης των μεγάλων αναπτυξιακών υποδομών, όπως η Εγνατία Οδός και το Μετρό της Θεσσαλονίκη, προκύπτει ένα πρωτοφανές ποσόν, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα». Η Λίνα Μενδώνη θεωρεί επιτακτική την ανάγκη ανάπτυξης πρωτοβουλιών προκειμένου να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. «Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή σε σφοδρότητα οικονομική κρίση. Η διαρκώς επιδεινούμενη υφεσιακή κατάσταση πρέπει να αντιμετωπισθεί με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Στην προσπάθεια αυτή η συνδρομή και η ανάδειξη του Πολιτισμού ως ζωτικού παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, μέσα από τις συνέργιες με άλλους δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός, είναι καταλυτική».

Ολοκληρώνοντας την ομιλίας της επεσήμανε:

«Έχοντας για πολλά χρόνια την ευθύνη της εφαρμογής της πολιτιστικής πολιτικής στην χώρα μας, μία ευθύνη ανάλογη με την ποιότητα και την ποσότητα του μνημειακού πλούτου της Ελλάδας, δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω απόλυτα με την άποψη που έχουν εκφράσει δύο σύγχρονοι θεωρητικοί της οικονομίας του πολιτισμού, οι Sharon Jeannotte και Dick Stanley: «καθώς προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τον πολιτισμό μας και να τον μοιραστούμε με τους άλλους, δεν εκφράζουμε μόνον το ποιοι είμαστε, αλλά και το πώς ζούμε με τους συνανθρώπους μας. Συνεπώς, με το να προάγουμε τον πολιτισμό και την πολιτιστική μας κληρονομιά, διατηρούμε έναν στρατηγικό πόρο εξίσου σημαντικό με ένα πυρηνικό οπλοστάσιο ή ένα πετρελαϊκό κοίτασμα»

ΠΗΓΗ Τhousandnews.gr

Advertisements