a5ade-tzami_tourkoi

Ο ρόλος του μειονοτικού κόμματος στη Θράκη, η λίστα με τις περιοχές-στόχους σε όλη την Ελλάδα και η στάση της Αθήνας

Του Σωτήρη Ξενάκη – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με μεθοδικότητα, πακτωλό εκατομμυρίων, αλλά και με τη «συμπαράσταση» Ελλήνων, υπέρμαχων των «θρησκευτικών ελευθεριών», που είτε από άγνοια είτε από ιδεοληψία είτε από συμφέρον παίζουν το παιχνίδι της Αγκυρας, η Τουρκία προχωρά στο σχέδιό της για επαναλειτουργία παλαιών τζαμιών ανά την Ελλάδα και πολλαπλασιασμό των ήδη λειτουργούντων (πάνω από 300) στην περιοχή της Θράκης.

Η κινητοποίηση αυτή συνδυάζεται άμεσα με την πρόθεση της Τουρκίας να καταγράψει τις δυνάμεις του μουσουλμανικού στοιχείου στη χώρα μας στις επόμενες εκλογές -ανεξαρτήτως εκλογικού νόμου-, εντάσσοντάς το με κάθε μέθοδο στο περίφημο DEB. Ετσι, σε Ροδόπη, Ξάνθη αλλά και στον Εβρο «ξεφυτρώνουν» αργά, αλλά σταθερά νέοι τόποι λατρείας για τους Ελληνες μουσουλμάνους. Επίσης, στην υπόλοιπη Ελλάδα γίνεται συστηματική προσπάθεια ανακαίνισης ή ανακατασκευής, σε πρώτη φάση, και στη συνέχεια λειτουργίας τζαμιών που προέρχονται από την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας και της κατοχής της Ελλάδας από τα ασκέρια σουλτάνων και πασάδων.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες υπήρξε δημόσια τοποθέτηση Ελληνίδας πρώην επικεφαλής της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών της Καστοριάς, η οποία τάχθηκε υπέρ του τουρκικού αιτήματος για ανακατασκευή ενός οθωμανικού τζαμιού στην περιοχή και μάλιστα επισκέφθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Οικουμενικό Πατριάρχη γι’ αυτόν τον σκοπό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω των εκπροσώπων της κάθε άλλο παρά συμφωνεί με αυτή την πρωτοβουλία, αλλά η γνώμη της δεν ζητήθηκε από τη συγκεκριμένη κυρία, η οποία πρωτοστατεί στη «μάχη» για την ανακατασκευή του τζαμιού, όπως η ίδια ισχυρίζεται για ιστορικούς και άλλους λόγους.

Αλλωστε, η διεκδίκηση της επαναλειτουργίας παλαιών τζαμιών μαζί με τη συστηματική ανακαίνιση και δημιουργία άλλων, ειδικά στη Θράκη, όπου ζει μεγάλο μουσουλμανικό στοιχείο, δεν είναι καινούργιο «φρούτο», αλλά αυτή την περίοδο εντατικοποιείται από την Αγκυρα για προφανείς λόγους. Η λίστα με τα εν Ελλάδι τζαμιά που δημοσίευσε πριν από δύο χρόνια η μεγαλύτερη τουρκική-ισλαμική εφημερίδα «Ζαμάν», επισημαίνοντας την «ιστορική αξία» τους και ζητώντας τη λειτουργία τους ξανά με την ευκαιρία της αύξησης του αριθμού των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την πρόκληση θύελλας αντιδράσεων, δεν είναι άγνωστη. Απλώς, στην παρούσα φάση επικαιροποιείται πλήρως από την Αγκυρα και τους ανθρώπους της στην Ελλάδα, προκαλώντας το (εύλογο) ενδιαφέρον των ελληνικών Αρχών ασφαλείας.

Ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια

Ενώ οι Τούρκοι, έστω και ανεπισήμως, μέσω του Τύπου, απαιτούν την επαναλειτουργία τζαμιών ανά την Ελλάδα, στη Θράκη δεν έχει σταματήσει η ανέγερση νέων και μάλιστα σε περιοχές ιδιαίτερα φτωχές, όπου η δημιουργία τους δεν δικαιολογείται από τα έσοδα των Ελλήνων μουσουλμάνων κατοίκων, καθώς τα κτίσματα σε πολλές περιπτώσεις είναι -για τα δεδομένα των περιοχών- υπέρλαμπρα.

Πριν από μερικούς μήνες στο Ηπιο της Ροδόπης -ένα χωριό μόλις 25 κατοίκων- χτίστηκε ένα ολοκαίνουργιο τζαμί, άγνωστο με τίνων τους πόρους, και, φυσικά, εγκαινιάστηκε με την παρουσία του τοπικού ψευδομουφτή και άλλων παραγόντων του προξενείου. Αντίστοιχη είναι η περίπτωση του φτωχικού χωριού Αλμα της Ξάνθης, όπου το 2012 θεμελιώθηκε ένα πολύ μεγάλο τζαμί (φωτ.), ενώ το χωριό στερείτο βασικών υποδομών. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι ιεροδιδάσκαλοι, οι οποίοι προσελήφθησαν νομίμως από το ελληνικό κράτος, και οι οικογένειές τους συνεχίζουν να υφίστανται κύμα «τρομοκρατίας» από τους εγκάθετους του προξενείου, με αποτέλεσμα, έως σήμερα, να μην υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους για να πληρωθούν θέσεις σε τεμένη, τις οποίες καταλαμβάνουν -σε πολλές περιπτώσεις- υπάλληλοι του Τούρκου προξένου και της Αγκυρας.

http://www.parapolitika.gr/

Advertisements