81869e0da09c1b8564f43e7bbace45e7_L

Σε νέους ανθρώπους- φοιτητές και απόφοιτους σχολών Καλών Τεχνών, Εικαστικών, Αρχιτεκτόνων κ.α.- αναθέτει φέτος το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να «διαδώσουν» στην πόλη το μήνυμα «Ποτέ Ξανα!», καλώντας τους να σχεδιάσουν, στην μνήμη των 50.000 Θεσσαλονικέων Εβραίων, που θανατώθηκαν στα κρεματόρια, την αφίσα για την πορεία μνήμης, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016,

73 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για τα στρατόπεδα θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκενάου.

«Ποτέ ξανά! Είναι δύο μόνο λέξεις, αλλά ένα σύνθημα που τα λέει όλα. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε και να εμπλέξουμε ακόμη περισσότερο τους νέους ανθρώπους» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, Ελένη Χοντολίδου, η οποία και με την ιδιότητα της προέδρου της Α’ Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει ενεργό ρόλο στη διοργάνωση των εκδηλώσεων και την πορεία μνήμης, που καθιερώθηκε εδώ και τρία χρόνια.

«Τα τρία χρόνια, που πραγματοποιήθηκε η πορεία μνήμης, είχαμε μία πολύ καλή αφίσα, την οποία δημιούργησε ο γνωστός γραφίστας, Θόδωρος Παπαϊωάννου. Αποφασίσαμε να κάνουμε μία καινούρια αφίσα, να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να δοκιμάσουν τα ταλέντα τους, προσπαθώντας παράλληλα να τους εμπλέξουμε περισσότερο σε αυτές τις πορείες, να γίνει πραγματικότητα το σύνθημα ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ», εξηγεί η καθηγήτρια.

Ο σχεδιασμός μίας τέτοιας αφίσας, ως βιωματική προσέγγιση της μνήμης, δεν προϋποθέτει και τη γνώση της ιστορίας των Ελλήνων Εβραίων, θα μπορούσε εύλογα να αναρωτηθεί κάποιος; «Και δεν τα ξέρουμε και δε διδάσκονται όλα αυτά. Ίσως γιατί χρόνια τώρα προσπαθούμε να βάζουμε τον ελέφαντα κάτω από το χαλί «, εκτιμά η κ Χοντολίδου, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πορεία Μνήμης και της προσπάθειας αποκατάστασης τη μνήμης, ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που σβήστηκαν από τον χάρτη της πόλης με τον πιο βίαιο τρόπο , έχει προγραμματιστεί για τις 6/2 σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε τις εκδηλώσεις μνήμης να πλαισιώσει και μία έκθεση με ζωγραφιές παιδιών δημοτικού.

«Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης συμβίωσαν αρμονικά με τον λαό της πόλης και τις πολλές κοινότητες από άλλες χώρες, που διαμόρφωσαν την πολυπολιτισμική κληρονομιά μας και η επανίδρυση της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών, που λειτουργεί από φέτος, η λειτουργία της οποίας διεκόπη από τη δικτατορία Μεταξά καταδεικνύει αυτό ακριβώς το χρέος μας να συμφιλιώσουμε εκ νέου τη Θεσσαλονίκη με το παρελθόν της» αναφέρει η προκήρυξη του διαγωνισμού για τους στόχους της δράσης και των εκδηλώσεων μνήμης.

Κάθε αφίσα, που θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό, θα πρέπει να αποτελεί μια πρωτότυπη εργασία και να διακρίνεται τόσο για την ευρηματικότητα και την καταλληλότητά της όσο και για την αισθητική της αρτιότητα. Η νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φακέλων συμμετοχής είναι η 15 Φεβρουαρίου 2016. Θα δοθούν τρία βραβεία και τρεις έπαινοι. Οι όροι του Διαγωνισμού είναι αναρτημένοι στο σύνδεσμο:https://www.auth.gr/news/anouncements/19652, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν απευθυνθούν στην Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (2310992227).

Η πορεία μνήμης θα ξεκινήσει στις 11.15 το πρωί της 20ης Μαρτίου 2016, από την Πλατεία Ελευθερίας με προορισμό τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Οι φορείς που συνεργάζονται για την εκδήλωση είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης (Α΄ & Β΄ Κοινότητα), η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, καθώς και μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί.

 

Advertisements