school_sm2

Πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί η κατάληψη που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Πέμπτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από εκατοντάδες άτομα που χρησιμοποιούν τους χώρους του για κατασκήνωση.

Σημειώνεται ότι κατασκηνωτές του «No Border camp», έχουν καταλάβει τη Νομική σχολή του ΑΠΘ, ενώ έχουν ήδη εγκατασταθεί ήδη στον υπαίθριο χώρο του ΑΠΘ. Οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου εκφράζουν την αδυναμία τους να διαχειριστούν την κατάσταση και απευθύνουν έκκληση στους αρμόδιους φορείς.

Η κατασκήνωση, με την ονομασία «No Border Camp-Thessaloniki 2016», έχει στο επίκεντρο το προσφυγικό ζήτημα και περιλαμβάνει -εκτός από τις εκδηλώσεις μέσα στην Πανεπιστημιούπολη- και εκδηλώσεις και πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Από την Τετάρτη άρχισαν να καταφθάνουν με καραβάνια από τη Γερμανία στο campus του ΑΠΘ οι πρώτοι κατασκηνωτές και σήμερα, έξω από την πίσω είσοδο του κτιρίου της Νομικής Σχολής, ξεκίνησαν να στήνουν τα αντίσκηνα και τις υποδομές της κατασκήνωσης (κουζίνες, νεροχύτες κ.λπ.), το πλήθος των οποίων δείχνει ότι οι κατασκηνωτές θα ξεπεράσουν σε αριθμό την αρχική εκτίμηση της αστυνομίας για περισσότερα από 1.000 άτομα. Στην πλατεία μπροστά από τη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή έχει στηθεί και εξέδρα για συναυλίες.

Καθότι οι διοργανωτές του «No Border Camp» δεν ζήτησαν ούτε πήραν άδεια από τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ για την πραγματοποίηση της κατασκήνωσης στην Πανεπιστημιούπολη, η Σύγκλητος του Ιδρύματος συγκρότησε συντονιστική επιτροπή για τη λήψη αποφάσεων επί καθημερινών πρακτικών θεμάτων κατά της ημέρες της κατασκήνωσης. Εκτιμώντας το πρωί την κατάσταση, που ξεκίνησε να διαμορφώνεται, η επιτροπή αποφάσισε να κλείσουν η Νομική και η Θεολογική Σχολή. Τότε, από την πλευρά των διοργανωτών της κατασκήνωσης, ζητήθηκε από φύλακες του ΑΠΘ να ανοίξουν οι πόρτες των κτηρίων, όταν όμως έλαβαν την απάντηση ότι δεν έχουν τέτοια εντολή, έσπασαν τα λουκέτα στις πόρτες και προχώρησαν στην κατάληψη της Νομικής Σχολής.

Με την άφιξη των πρώτων κατασκηνωτών το πρωί τόσο η Πρυτανεία όσο και η Αστυνομία ενημέρωσαν τηλεφωνικά την εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Ιωάννα Ζωγράφου για την εξέλιξη αυτή. Η εισαγγελέας έδωσε με τη σειρά της εντολή στην Αστυνομία για τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, εάν διαπιστωθεί η τέλεση αξιόποινων ενεργειών.

Ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Θεόδωρος Λαόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», εξέφρασε την αγανάκτησή του για τους κατασκηνωτές που έχουν εγκατασταθεί ήδη στον υπαίθριο χώρο του ΑΠΘ: «Χθες βράδυ κατέφθασαν ήδη οι πρώτοι 50 για να προετοιμάσουν το έδαφος. Πληροφορήθηκα ότι μετέφεραν τέσσερα μεγάλα καζάνια για να μαγειρεύουν. Δεν είναι δυνατόν μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου να γίνονται τέτοια πράγματα», είπε.

Ο κ. Λαόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που θα επικρατήσει καθώς, όπως είπε, αναμένονται περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σε έναν χώρο χωρίς υποδομές για την υγιεινή τους. Εξέφρασε επίσης την αγωνία του για καταστροφές και κλοπές που μπορεί να γίνουν από τρίτα άτομα που θα παρεισφρήσουν αλλά και για την καταστροφή που θα υποστούν τα πάρκα του πανεπιστημίου από την ίδια την κατασκήνωση. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί μία λύση, τονίζοντας ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι Αρχές έχουν ενημερωθεί εδώ και μέρες.


ΝΔ: «Η κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα»
Σε δήλωσή του ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Επικρατείας, Θεόδωρος Φορτσάκης, τόνισε πως το ΑΠΘ, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, παραδίδεται στο έλεος των καταληψιών και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, καθιστώντας την υπεύθυνη για την ασφάλεια του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Αναλυτικά, σε δήλωσή του με τίτλο «Στο έλεος των καταληψιών το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο», ο κ. Φορτσάκης αναφέρει:  

«Στο έλεος των καταληψιών παραδίνεται από σήμερα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της xώρας. Εκατοντάδες άτομα από την Ελλάδα και άλλα Κράτη προτίθενται να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις του ως χώρο κατασκήνωσης, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο δράσεων για τα προβλήματα των μεταναστών.

» Καμία άδεια δεν έχει ζητηθεί από τις πανεπιστημιακές αρχές, οι οποίες έχουν απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις στην Πολιτεία για προστασία των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, που αδυνατούν να φιλοξενήσουν τους καταληψίες – κατασκηνωτές.

» Οι πανεπιστημιακοί χώροι προορίζονται αποκλειστικά για την προαγωγή της επιστήμης και της έρευνας. Είναι αυτονόητο ότι η κατάληψή τους, που κατά κανόνα συνοδεύεται από σημαντικές φθορές, δεν έχει καμία σχέση με αυτή.

» Ας πάψει επιτέλους η κυβέρνηση να ενθαρρύνει τις καταλήψεις των πανεπιστημιακών χώρων, όπως έχει κάνει με τη μέχρι σήμερα στάση της.

» Την καλούμε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και την καθιστούμε υπεύθυνη για την ασφάλεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».

 

ΠΑΣΟΚ: Αναδεικνύεται το πολιτικό κενό της κυβέρνησης

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Π. Χρηστίδης, ανέφερε:

«Κάθε μέρα που περνάει αναδεικνύεται το πολιτικό κενό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Οι μόνιμοι τηλεοπτικοί θαμώνες Υπουργοί έχουν χάσει την φωνή τους μπροστά στην άθλια εικόνα του κάμπινγκ στο ΑΠΘ. Ούτε μια δήλωση, ούτε μια πρόβλεψη, ούτε μια εντολή για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και υγείας».

 

Το Ποτάμι: «Νέες προοπτικές ανοίγονται για τα ελληνικά πανεπιστήμια»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, σχολιάζοντας το θέμα, ανέφερε:

Νέες προοπτικές ανοίγονται για τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Τα προαύλια τους, οι ταράτσες τους, τα αμφιθέατρά τους θα μετατραπούν σε χώρους κάμπινγκ και «ανοιχτά πεδία συγκρούσεων». Η ιδέα είναι βέβαια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι οποίοι σκοπίμως δεν βγαίνουν μπροστά να την υποστηρίξουν αλλά αφήνουν προς το παρόν την πρωτοβουλία σε ξένους «επενδυτές». Ήδη το πείραμα ξεκίνησε από το ΑΠΘ, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και άλλα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το σχέδιο λοιπόν της κυβέρνησης είναι απλό. Όταν οι «επενδυτές» αγαπήσουν τους χώρους και δεν μπορούν να τους αποχωριστούν θα εμφανιστεί ο κ.Αλεξιάδης και θα τιμολογεί: σκηνή απλή 10€ – αυτοκινούμενο τροχόσπιτο 13€ – σταθερό τροχόσπιτο 18€ – σκέτο sleeping bag 4€. Παράλληλα θα εμφανιστεί και ο κ.Τόσκας ο οποίος θα χρεώνει πλέον τις «εκπαιδευτικές» συγκρούσεις με την αστυνομία: πρωινές 70€ η κλούβα, βραδινές 130€ η κλούβα, σαββατοκύριακα (τον Ιούλιο και τον Αύγουστο) 320€ η κλούβα. Ομάδα Δίας 75€ η μοτοσυκλέτα (και δυνατότητα προσφοράς στις τρεις μοτοσυκλέτες η μια δώρο). Ο κ.Φίλης κρατάει αποστάσεις από την «κερδοσκοπική», όπως λέει, λογική των συναδέλφων του και προτείνει όλες οι υπηρεσίες να παρέχονται δωρεάν εκτός ίσως από ένα συμβολικό εισιτήριο 5€ στην είσοδο των αμφιθεάτρων ως φόρο απέχθειας στην αριστεία καθώς ένα γεμάτο αμφιθέατρο δημιουργεί, έτσι κι αλλιώς, αρνητικούς συνειρμούς.

Η τελική πινελιά στο σχέδιο θα μπει τις επόμενες ώρες προσωπικά από τον ίδιο τον κ.Τσίπρα.

ΥΓ: Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο και ότι και στην περίπτωση του ΑΠΘ ισχύει το «μπάτε σκύλοι αλέστε» αλλά σύμφωνα με διαρροές του Μαξίμου αυτά τα λένε μόνο όσοι δεν κατανοούν ότι οι «επενδύσεις» θέλουν αριστερή φαντασία και προσθέτουν δηκτικά «άλλωστε τον ίδιο πόλεμο δεχτήκαμε όταν προσκαλέσαμε πρόσφυγες και μετανάστες να καταθέσουν από 250.000€ έκαστος για να ενταχθούν αυτομάτως στην κατηγορία επενδυτές».

 

Ερώτηση από την Κ. Μάρκου

Ερώτηση για το ίδιο θέμα κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου. Η ερώτηση απευθύνεται προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η βουλευτής του Ποταμιού, επισημαίνει ότι «τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες ως συνταγματική επιταγή προηγούνται οποιασδήποτε επιφύλαξης, που μπορεί να αφορά τις πιθανές συνέπειες μιας ανοικτής εκδήλωσης. Όμως, εδώ πρόκειται για χώρο πανεπιστημιακό, για τον οποίο η πρυτανική αρχή πρέπει και οφείλει σύμφωνα με το νόμο να εφαρμόζει τα δέοντα, περιφρουρώντας τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, εντός και εκτός πανεπιστημιακής αιθούσης».

Σύμφωνα με την κ. Μάρκου, πέραν του γεγονότος ότι δεν υφίστανται στο χώρο του ΑΠΘ οι στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής και καθαριότητας για μια τέτοια συγκέντρωση, «ο πανεπιστημιακός χώρος συνιστά τον κατεξοχήν χώρο του πολιτικού φιλελευθερισμού, όπου η κοινωνία στοχάζεται τον εαυτό της και ‘ανήκει’ στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, τα οποία και συναποφασίζουν για την διεξαγωγή ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων με την ευρεία του όρου έννοια».

«Σε καμία περίπτωση, δεν νοείται οποιαδήποτε εξωπανεπιστημιακά στοιχεία αυτοβούλως να διοργανώνουν οποιεσδήποτε δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε χώρο στον οποίο ούτε ανήκουν, ούτε τους ανήκει, ούτε οποιαδήποτε άδεια έχουν ζητήσει ή λάβει» επισημαίνει η βουλευτής του Ποταμιού, και ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα έχουν λάβει για την περιφρούρηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και της δημόσιας περιουσίας στο χώρο του ΑΠΘ και αν έχει υπάρξει συνεννόηση με τα αρμόδια όργανα που είναι υπεύθυνα για την τήρηση της ακαδημαϊκής και δημόσιας τάξης στο χώρο του πανεπιστημίου ώστε να μην διαταραχθεί με οποιονδήποτε τρόπο η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου. Τέλος, δεδομένου ότι αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σειρά από μηχανοκίνητες πορείες προς τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της Θεσσαλονίκης, ρωτά ποια μέτρα έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης στην περιοχή.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Μάρκου, έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ: α) τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και β) τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: Προαναγγελθείσα κατάληψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη διεθνής κατασκηνωτική εκδήλωση ομάδων και συλλογικοτήτων που αποκαλείται No Borders Thessaloniki και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 1.000 άτομα. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα εντός των χώρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από αύριο 15 Ιουλίου μέχρι και τις 24 Ιουλίου, οι δε συμμετέχοντες καλούνται να κατασκηνώσουν εκεί.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης αναφέρεται ότι «Η βασική κατασκήνωση του NoBorderCamp2016 θα βρίσκεται μέσα στο χώρο του Α.Π.Θ. Τέτοιες κινήσεις γίνονται συχνά στα Πανεπιστήμια εδώ και αρκετά χρόνια και παρ’ όλο που δεν είναι “νομότυπες” με την στενή του όρου έννοια, είναι “νομιμοποιημένες” από την πολιτική κίνηση που τις στηρίζει και τη συμμετοχή του κόσμου».

Ασφαλώς, τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες ως συνταγματική επιταγή προηγούνται οποιασδήποτε επιφύλαξης που μπορεί να αφορά τις πιθανές συνέπειες μιας ανοικτής εκδήλωσης. Όμως εδώ πρόκειται για χώρο πανεπιστημιακό για τον οποίο η πρυτανική αρχή πρέπει και οφείλει σύμφωνα με το νόμο να εφαρμόζει τα δέοντα, περιφρουρώντας τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, εντός και εκτός πανεπιστημιακής αιθούσης.

Πέραν του γεγονότος ότι δεν υφίστανται στο χώρο του ΑΠΘ οι στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής και καθαριότητας για μια τέτοια συγκέντρωση, τονίζεται ότι ο πανεπιστημιακός χώρος, ο οποίος συνιστά τον κατεξοχήν χώρο του πολιτικού φιλελευθερισμού όπου η κοινωνία στοχάζεται τον εαυτό της, «ανήκει» στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, τα οποία και συναποφασίζουν για την διεξαγωγή ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων με την ευρεία του όρου έννοια.

Σε καμία περίπτωση, δεν νοείται οποιαδήποτε εξωπανεπιστημιακά στοιχεία αυτοβούλως να διοργανώνουν οποιεσδήποτε δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε χώρο στον οποίο ούτε ανήκουν, ούτε τους ανήκει, ούτε οποιαδήποτε άδεια έχουν ζητήσει ή λάβει.

Δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα οποιαδήποτε εκδήλωση, ιδίως τέτοιας φύσης και κλίμακας, χωρίς την αιγίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν και σε σχετική συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από τους διοργανωτές ούτε ζητήθηκε άδεια για την εγκατάσταση και διεξαγωγή της εκδήλωσης στο campus του ΑΠΘ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Έχετε ενημερωθεί για την ως άνω εκδήλωση και από πότε;

2) Ποια μέτρα έχετε λάβει ώστε να περιφρουρηθούν οι ακαδημαϊκές ελευθερίες και η δημόσια περιουσία που βρίσκεται στον χώρο του ΑΠΘ;

3) Έχετε συνεννοηθεί με τα αρμόδια όργανα που είναι υπεύθυνα για την τήρηση της ακαδημαϊκής και δημόσιας τάξης στο χώρο του πανεπιστημίου ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν θα διαταραχθεί με οποιονδήποτε τρόπο η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου;

4) Δεδομένου ότι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εκδήλωσης, αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σειρά από μηχανοκίνητες πορείες προς τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της Θεσσαλονίκης, ποια μέτρα έχετε λάβει για να διασφαλίσετε τη δημόσια τάξη στην περιοχή;

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Advertisements