91e76d36a5a156a0cd2a5a10ba2ba1df

O αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ

Αθήνα

Σε εξωθεσμική διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, με θέμα την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, ερήμην, όμως, της άμεσα ενδιαφερόμενης Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκαλεί στις 8 Φεβρουαρίου στη Βιέννη, ο αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Η διάσκεψη, στην οποία έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας από την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία, την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, πραγματοποιείται ακριβώς έναν χρόνο μετά την επίσης εξωθεσμική Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, που είχε πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Σε αυτήν την αμφιλεγόμενη διάσκεψη, με θέμα τη μείωση της μεταναστευτικής ροής, οι προερχόμενοι από το Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ (σσ την οποία στο μεταξύ έχει διαδεχθεί ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα) και Σεμπάστιαν Κουρτς, είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, με εξαίρεση της Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία των δύο αυστριακών υπουργών, που επανειλημμένα στο παρελθόν είχαν εκτοξεύσει ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας σχετικά με το μεταναστευτικό – είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, η οποία προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας, σε έντονη κριτική από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και σε ανάκληση στην Αθήνα της Ελληνίδας πρέσβεως στην Αυστρία.

Σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραϊχ», ο αυστριακός υπουργός Άμυνας ισχυρίζεται πως «από την πλευρά της ΕΕ, δυστυχώς, δεν γίνονται και πολλά στο θέμα της προστασίας των συνόρων, γι’ αυτό και θα το ρυθμίσουμε τώρα διμερώς».

Στη Διάσκεψη της 8ης Φεβρουαρίου προβλέπεται η συζήτηση ενός «συνολικού πακέτου μέτρων» με τρεις άξονες, όπως φέρεται να προτείνει ο κ. Ντόσκοτσιλ, με πρώτο την αποσαφήνιση ως προς το τι χρειάζονται τα κράτη για την προστασία των συνόρων, κάτι που αφορά το προσωπικό και τον εξοπλισμό, όπως συσκευές νυκτερινών παρακολουθήσεων.

Ο ίδιος προτίθεται να διαθέσει προσωπικό (σσ αποστολή στρατιωτών) και γι’ αυτό επιθυμεί να υπάρξει αλλαγή στον σχετικό αυστριακό νόμο, αναφέροντας πως «αυτήν τη στιγμή μάς επιτρέπεται η προσφορά μόνο βοηθητικών υπηρεσιών σε διμερές επίπεδο. Θα αλλάξουμε τον νόμο, ώστε μελλοντικά να μπορούμε να προστατεύουμε τα σύνορα εκτός Αυστρίας, χωρίς να υπάρχει μία αποστολή της ΕΕ».

Δεύτερον, οι συμμετέχουσες χώρες θέλουν να υπάρξει πίεση στις Βρυξέλλες για τη σύναψη συμφωνιών επαναπροώθησης με τις χώρες προέλευσης όπου η αίτηση χορήγησης ασύλου έχει απορριφθεί, όπως είναι το Μαρόκο, που, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Άμυνας, γίνονται σχετικές διαπραγματεύσεις εδώ και 17 χρόνια, «κάτι που μιλάει από μόνο του».

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης ο ίδιος θέλει να υποστηρίξει τη δημιουργία κέντρων διαδικασίας εξέτασης αιτήσεων ασύλου εκτός της ΕΕ, όπου αιτούντες άσυλο θα μπορούν, για παράδειγμα, σε ένα τέτοιο κέντρο στον Νίγηρα να υποβάλουν αίτηση και να έρχονται στην Ευρώπη εάν τους αναγνωρισθεί το καθεστώς του πρόσφυγα.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο κ. Ντόσκοτσιλ είχε συνομιλίες στη Βιέννη με τον έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, με τον οποίο είχαν συζητήσει, μεταξύ άλλων, και την πρόταση δημιουργίας κέντρων στην Τουρκία με την εγγύηση της ΕΕ, ως λύση για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των μεταναστών, αλλά και για να διαφυλαχθεί η ασφάλεια της ΕΕ. Επίσης, είχαν συμφωνήσει ότι λύση στο προσφυγικό θα είναι η επιστροφή των προσφύγων στη Συρία, σε ασφαλείς περιοχές, ιδιαίτερα στον νότο, με την εγγύηση διεθνών οργανισμών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements