Στον Φιλολογικό Σύλλογο «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ», παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017, η Επετειακή εκδήλωση του Συλλόγου για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Καθηγητής και Αντεπιστέλλον Μέλος του Συλλόγου κ. Αθανάσιος Αγγελόπουλος με θέμα: «Πόλη Βασιλεύουσα (1453) και Πόλη Συμβασιλεύουσα (1430) και οι νεοοθωμανικές αντιλήψεις περί Θράκης και Μακεδονίας. Περιδιαβαίνοντας τα Θεοδοσιανά και Παλαιολόγεια τείχη».

Ο Δρ. Γ. Ν. Λόης

Ολοκληρώνοντας την ομιλία ο Καθηγητής Αθ. Αγγελόπουλος τόνισε τον ρόλο της ομόδοξης Σερβίας απέναντι στο νεοοθωμανικό τόξο των Βαλκανίων και παρουσίασε το νέο βιβλίο του Διδάσκοντα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δρ. Γεωργίου Νεκταρίου Λόη με θέμα ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ. Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο συγγραφέας Γ. Ν. Λόης, ο οποίος μίλησε για τις Еλληνοσερβικές σχέσεις ανά τους αιώνες”.

Ο Δρ. Αθ. Αγγελόπουλος

Ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» κ. Εμανουήλ Μικρογιαννάκης, μετά από απόφαση (ΛΓ΄/07.03.2017) της Εφορείας του Συλλόγου, αναγόρευσε τον κ. Γ. Ν. Λόη ως Αντεπιστέλλον Μέλος του Συλλόγου τιμώντας το συγγραφικό και επιστημονικό έργο του. Επιδόθηκε σχετική τιμητική πλακέτα και Δίπλωμα.

Ο Πρόεδρος του ΦΣΠ Δρ. Ε. Μικρογιαννάκης

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου. Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τον ενθουσιασμό και την χαρμολύπη του. Χαρά διότι όσα ακούστηκαν άγγιξαν την ψυχή του ακροατηρίου, αλλά και λύπη διότι όσα ακούστηκαν προβλημάτισαν. Χαρακτήρισε την εκδήλωση «όαση» που έχουμε ανάγκη στην έρημο που ζούμε. Επίσης, έκανε λόγο για τη σημασία και την αξία της ιστορίας και δήλωσε τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τα προγράμματα στα σχολεία, τις ιδέες που επικρατούν σε κάποιες οικογένειες ή ακόμη και τον αγώνα που γίνεται μέσα στην Βουλή, για να αφαιρεθούν ή να ξαναγραφτούν σημεία της ιστορίας με τρόπο που δεν θα ερεθίζει και δεν θα στενοχωρεί ορισμένους. «Όλα αυτά είναι δύσκολα για την εποχή μας» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε πως «το πιο λυπηρό είναι ότι οι άνθρωποι λίγο απασχολούνται με αυτά τα ζητήματα». Ο Αρχιεπίσκοπος ολοκλήρωσε την ομιλία του στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας με τα λόγια του Μακρυγιάννη, ότι αυτόν τον τόπο τον όμορφο που έχει πλούτο, όλοι τον ζηλεύουν και κόβουν, για να πάρουν το κομμάτι του, αλλά στο τέλος μένει μια μαγιά δυνατή και αυτή είναι που ζυμώνει και ανανεώνει τον εσωτερικό κόσμο και δίνει στην ψυχή την δική της τροφή, κρατάει τη λαμπάδα και το καντήλι αναμμένα.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης και ο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου. Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο Αρχηγός Δνσης Θρησκευτικού ΓΕΕΘΑ πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Γουρδούπης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας κ. Σωτήριος Δεσπότης, μέλη του Δ.Σ. του Φιλολογικού Συλλόγου, ακαδημαϊκοί, κληρικοί και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικώς ο κ. Πέτρος Γαϊτάνος.

Ο Π. Γαϊτάνος

Advertisements