Προσαρμογή συνταγής της Μυρσίνης Λαμπράκη από το: Γλυκά μυστικά

Προετοιμασία 40 λεπτά Ψήσιμο/μαγείρεμα 55 λεπτά

Συνολικός χρόνος 1 ώρα 35 λεπτά

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

  • ½ κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (63g)
  • ¾ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (3.5g)
  • 1 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη (2.5g)
  • ⅙ κ.γλ. γαρίφαλο, τριμμένο
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κούπα ζάχαρη (100g)
  • ¾ κούπας καρύδια, χοντροκομμένα (90g)

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

  • 1½ κούπα ζάχαρη (300g)
  • 1½ κούπα νερό (360ml)
  • 1 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικά)

  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
    • 1 κούπα ζάχαρη (200g)
    • ⅔ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (85g)
    • 1 πρέζα αλάτι
    • 3 κρόκους αυγού
    • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
    • 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
    • 200ml κρέμα γάλακτος 30−35% λιπαρά,
      παγωμένη (προαιρετικά)

    ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ

    • ½ κούπα καρύδια, χοντροκομμένα (60g)
    • 2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη (5g)

    Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε τη σχάρα στην προτελευταία θέση και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 25x35cm.
  • Για την καρυδόπιτα: Σε ένα μικρό μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο. Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ) προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το «σύρμα» (ή με το μίξερ χειρός), στη δυνατή ταχύτητα, για 10−15 λεπτά ή έως ότου το μείγμα να τριπλασιαστεί σε όγκο, να αφρατέψει και να αποκτήσει ένα υπόλευκο χρώμα. Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά σε δόσεις και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα με απαλές κυκλικές κινήσεις για να ομογενοποιηθούν, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει το μείγμα. Ρίχνουμε και ανακατεύουμε απαλά τα καρύδια.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25−30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Κατά το ψήσιμο η καρυδόπιτα αρχικά θα φουσκώσει πολύ και προς το τέλος θα «κάτσει» λίγο. Δεν μας ανησυχεί αυτό, είναι φυσιολογικό. Βγάζουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, πριν τη σιροπιάσουμε.
  • Για το σιρόπι: Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό και τη ζάχαρη και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά, μετρώντας από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ. Περιχύνουμε κουταλιά−κουταλιά την κρύα καρυδόπιτα με το ζεστό σιρόπι.
  • Για την κρέμα: Όσο ψήνεται η καρυδόπιτα, ετοιμάζουμε και την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο αναμειγνύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε τους κρόκους και ¼ κούπας γάλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία πυκνή πάστα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει. Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες, συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1−2 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Θα χρειαστούν συνολικά περίπου 20 λεπτά (αν βιαστούμε η κρέμα θα μυρίζει ωμό αλεύρι). Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα ρηχό σκεύος για να κρυώσει πιο γρήγορα και καλύπτουμε με μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνειά της, ώστε να μη σχηματιστεί κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα περίπου και να γίνει χλιαρή.
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές και την ενσωματώνουμε στην χλιαρή κρέμα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Απλώνουμε την κρέμα πάνω στην σιροπιασμένη καρυδόπιτα. (Αν παραλείψουμε την κρέμα γάλακτος, αφρατεύουμε την χλιαρή κρέμα, χτυπώντας την με το σύρμα μέχρι να γίνει λεία και την απλώνουμε πάνω στην σιροπιασμένη καρυδόπιτα.)
  • Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 3−4 ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά και να σφίξει η κρέμα. Πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα καρύδια και κανέλα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.  http://kouzinista.gr

Advertisements