Γράφει η Εμμανουέλα Γαλιλαίου

  • Πλένουμε 4 κυδώνια, τρίβουμε το χνούδι να φύγει, τα σκουπίζουμε και τα βάζουμε με λίγο νεράκι σε ένα ταψί να ψηθούν στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία έως ότου μαλακώσουν, χωρίς να μαυρίσουν. Στη συνέχεια τα αφήνουμε λίγο να γίνουν χλιαρά,  καθαρίζουμε τα σκληρά μέρη και όπως είναι με τη φλούδα τα κόβουμε κομμάτια, πετώντας το εσωτερικό σκληρό μέρος με τα κουκούτσια.
  • Τα αλέθουμε σε μύλο λαχανικών και μετά τα ζυγίζουμε.
  • Τοποθετούμε τον πολτό σε μια  κατσαρόλα φαρδιά με χοντρό πάτο.
  • Προσθέτουμε ζάχαρη σε ίδιο βάρος με το βάρος του πολτού ή και σε λίγο μικρότερη ποσότητα. Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Όταν  το μείγμα κατά το ανακάτεμα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας είναι έτοιμο. Λίγο πριν ολοκληρώσουμε, βάζουμε μέσα στο μείγμα 2 κλαδάκια μοσχόφυλλο για άρωμα ή βανίλια.
  • Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ταψί,  την αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο και ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί. Για να το απλώσουμε επειδή είναι σφικτό χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι, που βουτάμε σε κονιάκ και το ισιώνουμε.
  • Το παστοκύδωνο το αφήνουμε δύο ημέρες να στεγνώσει, το κόβουμε σε ρόμβους ή τετράγωνα ή  φέτες και το διατηρούμε για αρκετό καιρό.
  • Καλή επιτυχία!!!
Advertisements