Αφορμή για να γράψω αυτό το άρθρο είναι το γεγονός ότι την Πέμπτη 22-6-2017, εγκαινιάστηκε στις Σέρρες, το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο αποτελεί πρότυπο και αναμένεται να δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας…

Τα παραπάνω εγκαίνια έκανε ο κ .Μιχάλης Γεράνης, πρόεδρος του Φ.Ο.Σ.Δ.Α. (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), στα οποία έδωσαν το παρόν και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σ’ αυτά τα εγκαίνια, οι πολίτες αυτού του τόπου, που γνωρίζουν  πρόσωπα και πράγματα και δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου, κρατηθείτε, έδωσε ο κ. πρόεδρος του Φ.Ο.Σ.Δ.Α. αναμνηστική πλακέτα στον κ. Φωτιάδη για τη συμβολή του!!!! στην κατασκευή του έργου στη θέση «Ερείπια Νεράϊδας» του Δήμου Ηράκλειας, πρώην Δήμου Σκοτούσσας, προ Καλλικράτη.

Στη συνέχεια ο κ. Φωτιάδης άρχισε να περιφέρεται στα τοπικά κανάλια και να δηλώνει «δικαιωμένος»  για τη συμβολή του στη κατασκευή της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων ή του Χ.Υ.Τ.Α. ή Χ.Υ.Τ.Υ., όπως στην καθημερινή ορολογία λεγόταν τότε.-

Ύστερα από τα παραπάνω «ωραία και σπουδαία», που συνέβησαν στον τόπο μας, αισθάνομαι την ανάγκη για το δημόσιο συμφέρον, όπως θα εξηγήσω, να δημοσιοποιήσω τα ακόλουθα:

Είναι φαντάζομαι γνωστό σε όλους, όσοι κατοικούν  στον τόπο αυτό, ότι το έργο της κατασκευής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων ήταν το πιο αναγκαίο και απαραίτητο για τον τόπο από οποιοδήποτε άλλο έργο, γιατί αφορούσε την υγεία μας, την οικονομία μας και το περιβάλλον. Και αυτό δεν το έλεγα και δεν το λέω εγώ, αλλά το έλεγε και το λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όχι μόνο χρηματοδοτούσε την κατασκευή των έργων αυτών, αλλά απειλούσε και με πρόστιμα τσουχτερά (36.000€ για κάθε μέρα καθυστέρησης), τα οποία πρόστιμα και σε άλλους Νομούς καταλόγισε.

Από την πρώτη μέρα της αναλήψεως των καθηκόντων μου, ως Νομάρχης,  έβαλα προτεραιότητα την κατασκευή του έργου, εν γνώσει μου ότι αυτό θα είχε για μένα βαρύ πολιτικό κόστος, το οποίο κόστος οι προκάτοχοί μου άρχοντες του Πρώτου και Δευτέρου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοικήσεως απέφυγαν να αναλάβουν.  Ο δε κ. Φωτιάδης, ως Δήμαρχος Λευκώνα, δεν αρκέστηκε μόνο σ’ αυτό, αλλά ματαίωσε και την κατασκευή του έργου, που ο τότε ομοϊδεάτης του Δήμαρχος Σερρών κ. Μητλιάγκας είχε ετοιμάσει, κάνοντας μελέτες και εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να τον καταγγείλει γι’ αυτό δημόσια.  Ήταν ακόμη και ο κυριότερος  πολέμιος της κατασκευής της μονάδας, ο οποίος, εκτός των άλλων, όλη την προεκλογική του καμπάνια στις Νομαρχιακές Εκλογές του 2006, τη στήριξε στις υποσχέσεις που έδινε στους κατοίκους του Δήμου Σκοτούσσας, ότι, αν εκλεγεί Νομάρχης, θα ματαιώσει την κατασκευή του έργου ή σωστότερα δεν θα προχωρήσει στη ολοκλήρωσή του, διότι η ολοκλήρωση ήταν θέμα ρουτίνας, ήτοι δημοπράτηση  και εγκατάσταση εργολάβου κατασκευής και ολοκλήρωση  σε δύο μήνες. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι ο πόλεμος και οι υποσχέσεις ματαίωσης κατασκευής της μονάδας τον έκαναν Νομάρχη και αυτό αποδεικνύεται από τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα, που αν εγώ έπαιρνα στον συγκεκριμένο Δήμο τις ψήφους, που πήρα το 2002 ή περίπου τις ίδιες έστω και λιγότερες, θα κέρδιζα τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή. Όμως τις πήρε ο κ. Φωτιάδης και έτσι  με το σύνθημα του σταυροφόρου της ματαίωσης του έργου εκλέχτηκε Νομάρχης.-

Στη συνέχεια ο κ. Φωτιάδης, ως Νομάρχης από 1-1-2007, επί 3 ½  χρόνια σταμάτησε τη συνέχιση της ολοκλήρωσης του έργου, παρά τις δικές μου κατ’ επανάληψη οχλήσεις στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, προφανώς γιατί φοβόταν τους κατοίκους του Δήμου, που δημόσια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δήλωναν ότι τους εξαπάτησε και να μην τολμήσει να ξαναπατήσει στον τόπο τους. Αλλά καθυστερούσε την ολοκλήρωση του έργου και για να παρέλθει η προθεσμία ολοκλήρωσής του και να ανακληθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής, οπότε θα ματαιωνόταν οριστικά η υλοποίησή του. Μάλιστα λόγω της καθυστερήσεως αυτής η διαχειριστική αρχή μείωσε κατά 25% τη συμμετοχή στον προϋπολογισμό του έργου, με την προειδοποίηση ότι περαιτέρω καθυστέρηση θα σήμαινε ολική ματαίωση της συμμετοχής. Ο κ. Φωτιάδης ούτε και τότε συγκινήθηκε, γιατί αυτό ακριβώς επεδίωκε. Να ανακληθεί η χρηματοδότηση, να ματαιωθεί οριστικά η ολοκλήρωση του έργου και να πει στους πολίτες του Δήμου ότι τήρησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις για ματαίωση της κατασκευής του έργου. Τότε όμως παρενέβη ο γραμματέας της κρατικής Περιφέρειας κ. Τσότρας, τον κάλεσε και τον απείλησε ότι θα αντιμετωπίσει διοικητική και δικαστική δίωξη   για παράβαση καθήκοντος και τότε μόνον αναγκάστηκε να ολοκληρώσει το έργο, αφού προηγουμένως γύρισε στα τοπικά κανάλια και διαμαρτυρόταν για την επέμβαση του διορισμένου κρατικού Περιφερειάρχη στον «λαοπρόβλητο» Νομάρχη, όπως ο ίδιος αυτοχαρακτηριζόταν.

Αυτός λοιπόν ο κ. Φωτιάδης, σήμερα γυρνά στα τοπικά κανάλια και δηλώνει «δικαιωμένος» για το έργο του, στο οποίο όχι μόνο δεν είχε καμία συμμετοχή, αλλά πολέμησε την κατασκευή του με κάθε τρόπο, μεταξύ των άλλων, ισχυριζόμενος ότι είναι μια βελτιωμένη χωματερή, ενώ σήμερα ομολογείται απ’ όλους ότι είναι  πρότυπο. Και σ’ αυτή του την προσπάθεια οικειοποίησης του έργου έχει άξιο συμπαραστάτη τον πρόεδρο του Φ.Ο.Σ.Δ.Α. κ. Μιχάλη Γεράνη, που του απένειμε και σχετική αναμνηστική πλακέτα. Αν αυτή δεν είναι από τις πιο αισχρές πολιτικές πράξεις του Δημοσίου βίου, τότε δεν ξέρω τι άλλο είναι.

Αν κάποιοι, διαβάζοντας αυτό το άρθρο, νομίσουν ότι το γράφω, γιατί επιδιώκω την προσωπική μου δικαίωση και αναγνώριση, θα κάνουν μεγάλο λάθος. Αισθάνομαι δικαιωμένος στη συνείδηση όλων των πολιτών αυτού του τόπου, ακόμη και αυτών που δεν με ψήφισαν για τους δικούς τους ιδεολογικούς λόγους, όπως οι ίδιοι λένε, ακόμα και των πολιτικών μου αντιπάλων, πλην των δημαγωγών και λαϊκιστών.-

Πίστευα και πιστεύω ότι αυτός που εμπλέκεται στη Πολιτική πρέπει να προσφέρει και να προσπαθεί για το «δημόσιο συμφέρον» και όχι να συμμετέχει για βιοπορισμό ή για απολαβή όποιων οφελών (ηθικών ή υλικών, νομίμων ή παρανόμων). Ούτε και για οποιαδήποτε επιβράβευση. Ο σφετερισμός των έργων μου, που αμέτρητα οικειοποιήθηκε και εγκαινίασε ως δικά του, εντοιχίζοντας και σχετικές περί αυτού πλακέτες, δεν ήταν ικανές να με κάνουν ν’ ασχοληθώ μ’ αυτές τις μικροπρεπείς πράξεις του.

Άλλο όμως αυτό και άλλο να επιβραβεύονται κάποιοι, που όχι μόνον δεν είχαν καμία συμμετοχή στην υλοποίηση του έργου, αλλά προσπάθησαν με κάθε τρόπο να ματαιώσουν την ολοκλήρωσή του και εξελέγησαν Νομάρχες με σημαία τον αγώνα τους για τη ματαίωση αυτή.

Και τελικά τα μηνύματα από τέτοιες πράξεις, δημαγωγικές και λαϊκίστικες, είναι εξόχως αρνητικά και τοξικά για το μέλλον αυτού του τόπου, ο οποίος τότε μόνον θα πάει μπροστά, όταν νικηθεί ο λαϊκισμός και  η δημαγωγία και όχι όταν επιβραβεύονται οι φορείς τους και αισθάνονται «δικαιωμένοι».-

Το άρθρο αυτό παρακαλώ να δημοσιευτεί σε όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε., του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου, πλην εκείνων, που δεν θέλουν να λένε την αλήθεια στους πολίτες.

                                                                                                                                    Σέρρες 25 Ιουνίου 2017

Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου

                                                                                                                                  πρώην Νομάρχης

http://www.serraikanea.gr

 

Advertisements