Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην Ιερά Μονή Παναγίας Κασσωπίτρας στο Κανόνι Κέρκυρας, για να τιμήσουμε την μνήμη του Παύλου Μελά και όλων των Μακεδονομάχων.

 

Ο Παύλος Μελάς σκοτώθηκε στις 13-10-1904 στη Στάτιστα και ο θάνατός του συγκλόνισε τον Ελληνισμό, γενόμενος αιώνιο σύμβολο πατριωτισμού και θρύλος, που συνδέθηκε άρρηκτα με την επίσημη έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα και παραμένει ήρωας στην αιωνιότητα και στις καρδιές των Ελλήνων.

 

Ο τραγικός θάνατος του Παύλου Μελά αφύπνισε το Πανελλήνιο και αύξησε κατά πολύ τη διάθεση συμμετοχής στον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Μακεδονομάχοι αγωνιστές, ανώνυμοι και επώνυμοι, των οποίων τα πρόσωπα έγιναν συνώνυμα του πατριωτισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς για την υπεράσπιση της πατρίδας και των υψηλότερων ιδανικών.

 

Ιερά Μονή Παναγίας Κασσωπίτρας.

 

Ιερά Μονή Παναγίας Κασσωπίτρας.

 

Ιερά Μονή Παναγίας Κασσωπίτρας.

 

Το Δ.Σ της Ένωσης Μακεδόνων Κέρκυρας και όλοι οι παρευρισκόμενοι στη Θεία λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή του Παύλου Μελά, των Μακεδονομάχων και όλων των εθελοντών αγωνιστών, ευχαριστούμε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Πολύκαρπο Ζερβό. για την αμέριστη βοήθεια & ενεργή συμμετοχή για την επιτυχή κατάληξη της εκδήλωσης μνήμης και τιμής. Αναφέρθηκε ο Πανοσιολογιώτατος στην φωτεινή προσωπικότητα του Παύλου Μελά και εξήγησε, ότι κερδίσαμε αυτή τη δύσκολη μάχη, γιατί εμφανιστήκαμε ενωμένοι. Διπλωμάτες και κληρικοί, αγωνιστές και άμαχοι, Μακεδόνες και Νότιοι Έλληνες, αξιωματικοί και δάσκαλοι, γυναίκες και παιδιά και όλοι μα όλοι οι αναφερόμενοι έδειξαν ομοψυχία και αποφασιστικότητα. Βέβαια δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι οι Έλληνες δάσκαλοι,δίδασκαν με σεβασμό για την ιστορική συνέχεια του Έθνους στους νέους-ες, τα Ελληνορθόδοξα γράμματα και θρησκευτικά, για τον Χριστό και την Ελλάδα και τα Αρχαία Ελληνικά.

 

Η πρόεδρος της Ένωσης Μακεδόνων Κέρκυρας ενημερώνει, ότι θα ακολουθήσει σύντομη αναφορά στην προσωπικότητα του Παύλου Μελά και στο Μακεδονικό Αγώνα, ο οποίος είναι η προσπάθεια απελευθέρωσης της Μακεδονίας και ο διμέτωπος αγώνας των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων και των Βουλγάρων για την Ένωση της με την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Μπορεί τον τελευταίο καιρό το Μακεδονικό Ζήτημα να μην βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και στα βόρεια σύνορά μας να υπάρχει, θεωρητικά τουλάχιστον, μόνο το ανοιχτό θέμα με την ονομασία της FΥΡΟΜ, ωστόσο μεταξύ 1878 και 1913, δόθηκαν εκατοντάδες μάχες στη Μακεδονία για το ποιος θα επικρατήσει. Εμείς υπενθυμίζουμε σε όλους, τη θυσία των ανθρώπων αυτών και καταθέτουμε το προσωπικό μας χρέος απέναντί τους.

 

Η εκδήλωση μνήμης και τιμής ολοκληρώθηκε με καφέ, τσάι και συνοδευτικά κεράσματα στο θαυμάσιο περιβάλλοντα χώρο της Μονής.

 

Στην εκδήλωσή μας έδωσαν το παρόν όλες οι ηλικίες και το ιδιαίτερα παρήγορο γεγονός ήταν, ότι οι νεαροί βλαστοί γνώριζαν για το Μακεδονικό Αγώνα, άκουσαν με προσοχή την ομιλία και τις όποιες ανταλλαγές απόψεων των μεγαλυτέρων επί γεγονότων της τότε εποχής. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτά τα παιδιά μελετώντας και εξετάζοντας τέτοιες φωτεινές προσωπικότητες όπως του Παύλου Μελά, θα πάρουν τα επιθυμητά εφόδια και θα μας δείξουν το δρόμο για το μέλλον, το οποίο άλλωστε τους ανήκει.

 

Τιμή στον Παύλο Μελά και τους ηρωικώς πεσόντες Μακεδονομάχους, αλλά και ευγνωμοσύνη προς όλους τους συμμετέχοντες, που κράτησαν και κρατούν ζωντανά τα ιστορικά γεγονότα.

 

Η ανθρώπινη μνήμη είναι στενά συνδεδεμένη με τα συναισθήματα. … σε αποθηκευμένες πληροφορίες που μπορεί το φορτίο τους να είναι θετικό είτε αρνητικό. Ακούγοντας προσεκτικά τη σύντομη αλλά ουσιαστική ομιλία, όλοι μας λίγο πολύ φέραμε το παρελθόν στο παρόν με ενεργό τρόπο και προσπαθήσαμε να το επανερμηνεύσουμε με τα μάτια του παρόντος, ενώ αιωρείτο ταυτόχρονα η έννοια κατά πόσο το παρόν επηρεάζεται από το παρελθόν.

 

Θυμηθήκαμε πως τέτοια ημέρα, απόγονοι των Μακεδονομάχων νέοι και γέροι σε ηλικία, τραγουδούν με ρίγος συγκίνησης » Σαν τέτοια ώρα στο βουνό, ο Παύλος λαβωμένος, μες΄το νερό του αυλακιού βογγάει ξαπλωμένος…»

 

Όμορφο περιβάλλον, καλοπροαίρετος καφές, καλός καιρός, μείγμα Μακεδόνων και Κερκυραίων, όλα μαζί συνηγόρησαν για ένα όμορφο και αρκετά μακρύ χρονικά πρωινό.

 

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Κασσωπίτρας όλα αποπνέουν μια μοναδική αίσθηση ηρεμίας, αρμονίας, ομορφιάς. Οι εικονιζόμενοι μπορούν να πιστοποιήσουν, ότι είναι μια εξαιρετική και πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.

 

Είναι γνωστό, ότι στο τέλος κάθε παρουσίασης, ομιλίας ή αφιερώματος αυτό που μένει ανεξίτηλο στη μνήμη είναι οι τελευταίες λέξεις και προτάσεις, που συμπυκνώνουν τα μηνύματα και το όλο σκεπτικό. Έτσι λοιπόν η εκδήλωσή μας έκλεισε με τα λόγια του Παύλου Μελά, παρμένα από επιστολή του. «Αν προχωρήσω, ακολουθήστε… Αν αποχωρήσω, σκοτώστε με… Αν σκοτωθώ, εκδικηθείτε με…»

 

Απόστολος Βιτουλαδίτης, οι δύο «αρχαίοι» και ταυτόχρονα με πολυάριθμα χρόνια στην προεδρία Χάρης Αλεξανδράτος & Γάκης Δασκάλου και η νέα δραστήρια πρόεδρος της Ένωσης Μακεδόνων Κέρκυρας Έφη Λαψάνα.

 

Τρεις άνδρες με κοινό σημείο την αγάπη προς το συνάνθρωπο, με την μορφή του εθελοντή αιμοδότη. Οι δύο «αρχαίοι» τερμάτισαν την εθελοντική προσφορά αίματος, μετά από μακρόχρονη παρουσία όταν και μόνον όταν η ηλικία το απαίτησε. Ο νεότερος Απόστολος Βιτουλαδίτης είναι ενεργός εθελοντής αιμοδότης και ταυτόχρονα αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Ηλίας Πολίτης». Όσο για το αντάμωμα με την αγαπητή εικονιζόμενη φίλη από το παρελθόν, ομολογουμένως ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.

 

 

 

 

 

 

Advertisements