Στην Ελλάδα όπως γνωρίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών που την επισκέπτονται κάθε χρόνο, μπορείς να θαυμάσεις πλήθος επιλογών από αξιοθέατα. Από τις μαγευτικές μας παραλίες μέχρι τους ορεινούς προορισμούς, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας υπάρχουν όμορφα τοπία, που χρειάζονται πολλά ταξίδια και πολλές μέρες να αφιερώσει κάποιος για να δει και να ανακαλύψει κάποια από αυτά.

Σε αυτό το αφιέρωμα θα σας παρουσιάσουμε 4 μαγευτικά σπήλαια της Ελλάδας. Η άγρια φύση που συναντάμε σε συνδυασμό των χρωμάτων, την μαγεία του εδάφους και την ιστορία που τα ακολουθούν τα κάνουν από τα πρώτα αξιοθέατα της περιοχής, που θέλει κάποιος να θαυμάσει!

Ας τα δούμε παρακάτω αναλυτικά :

ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕΛΛΙΣΑΝΗΣ – ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Σε ένα νησί του Ιονίου Πελάγους την Κεφαλονιά, κάθε χρόνο δέχεται επισκέπτες από όλο το κόσμο ερχόμενοι να ανακαλύψουν το νησί, τις παραλίες του, τα αξιοθέατα του και γενικά τη ζωή σε ένα άπο τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας. Ένα λοιπόν φυσικό αξιοθέατο της Κεφαλονιάς που πρέπει να δει κάποιος είναι το Σπήλαιο της Μελλισάνης.

Σπήλαιο της Μελλισάνης

Σε μία απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Σάμης, βρίσκεται το σπήλαιο, το οποίο έχει μήκος 3,5 χιλιόμετρα, ύψος 36 μέτρα και πλάτος που αγγίζει τα 40 μέτρα!

Ο Γιάννης Πετρόχειλος ήταν εκείνος το 1951 που το ανακάλυψε. Εντυπωσιακό όταν το αντικρύζεις καθώς έχει καταρρεύσει ένα μεγάλο μέρος της οροφής και ο συνδυασμός του ουρανού με το σπήλαιο εσωτερικά το κάνει πραγματικά ιδιαίτερο. Σταλακτίτες ηλικίας 20.000 χρόνων με περίεργα σχήματα στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου.

Αξίζει όταν επισκεφθείτε την Κεφαλλονιά να κάνετε βαρκάδα στο σπήλαιο, έτσι άλλωστε γίνεται και η ξενάγηση. Ξεκινάει από το ξεσκέπαστο τμήμα του σπηλαίου όπου το φως πέφτει στο νερό και δημιουργεί τις ωραιότερες τουρκουάζ αποχρώσεις και συνεχίζεται στο σκεπασμένο τμήμα του.

Σπήλαιο της Μελλισάνης

Κατά την αρχαιότητα η λίμνη ήταν μέρος λατρείας αφιερωμένο στον Πάνα και τη νύμφη Μελισσάνθη, με τους μύθους να λένε ότι η Μελισσάνθη αυτοκτόνησε μέσα στη λίμνη από τη λύπη της, επειδή ο Πάνας δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της.

Σπήλαιο Αγγίτη, Δράμα

Η Δράμα μία πόλη της Ελλάδας που οι πρώτοι κάτοικοι βρίσκονται στα προϊστορικά χρόνια, και που η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το «Υδράμα»-«Δύραμα», λόγω της αφθονίας των νερών που αναβλύζουν στην περιοχή υπάρχουν πολλοί λόγοι για να την επισκεφτείς. Ένας από αυτούς τους λόγους είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στο κόσμο!

Σπήλαιο Αγγίτη, Δράμα

Το σπήλαιο πηγών Αγγίτη έχει μήκος που φτάνει τα 21 χιλιόμετρα! Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται διασχίζοντας μέσω του υπερυψωμένου διαδρόμου το σπήλαιο, καθώς στο κάτω μέρος περνάει ο ποταμός και στο πάνω μέρος αγγίζει κυριολεκτικά τους σταλακτίτες.

Σπήλαιο Αγγίτη, Δράμα

Σε αυτό το πραγματικά μοναδικό θέαμα, βλέπεις τη φυσική διακόσμηση στο Σπήλαιο η οποία κυριαρχείται από λευκούς και κόκκινους σταλακτίτες διαφόρων μορφών.

Σπήλαιο Αγγίτη, Δράμα

Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί επίσης μοναδικά είδη ψαριών, όπως η μπριάνα και το τυλινάρι σε βάθη 6.500 μέτρων, καθώς και ένα μοναδικό είδος ημιδιάφανης πετροκαραβίδας σε βάθος 7.100 μέτρων από την επιφάνεια του σπηλαίου.

Σπήλαιο των λιμνών, Αχαΐα

Ένας αγαπημένος προορισμούς για πολλούς, τόσο το καλοκαίρι, όσο και το χειμώνα είναι τα Καλάβρυτα. Σε αυτήν την γραφική πόλη της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα της ορεινής Αχαΐας που ιδίως τέτοια εποχή είναι στα καλύτερα της, έχει σε μια απόσταση 17 χιλιομέτρων ένα ξεχωριστό σπήλαιο, το Σπήλαιο των λιμνών.

Σπήλαιο των λιμνών, Αχαΐα

Αυτό που κάνει τη σπηλιά ακόμη πιο ιδιαίτερη είναι η ασυνήθιστη δομή που έχουν οι διαδοχικές λίμνες του σε τρία επίπεδα. Το μήκος της σπηλιάς που έχει εξερευνηθεί εκτείνεται στα 1.980 μέτρα κι έχουν ανευρεθεί σε αυτή διάφορα απολιθώματα ανθρώπων και ζώων.

Σπήλαιο των λιμνών, Αχαΐα

Στο εσωτερικό του υπάρχουν 13 λίμνες στα τρία διαφορετικά επίπεδα που διαθέτουν νερό όλο το χρόνο και αρκετές μικρότερες που συγκρατούν το νερό όταν είναι άφθονο την χειμερινή περίοδο. Η τροφοδοσία τους γίνεται από εσωτερικές πηγές και από τα νερά της βροχής που εισέρχονται από τις σχισμές της οροφής του σπηλαίου.

Σπήλαιο των λιμνών, Αχαΐα

Όταν η ροή του νερού είναι αυξημένη, δημιουργούνται φυσικοί καταρράκτες σε διάφορα σημεία του σπηλαίου φανερώνοντας πανέμορφες εικόνες. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο με την υποχώρηση των νερών, αναδεικνύονται φυσικές πέτρινες λεκάνες με δαντελωτούς σχηματισμούς και φυσικά φράγματα με το ύψος τους να ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα. Η αντανάκλαση των σχηματισμών της οροφής στις λίμνες συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό.

Σπήλαιο Αλιστράτη, Σέρρες

Στο Νομό Σερρών εδώ και τρία εκατομμύρια χρόνια βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα και μεγαλύτερα σπήλια της Ευρώπης! Το Σπήλαιο Αλιστράτη στο οποίο μόλις το 1975 η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία ενημερώθηκε για την ύπαρξη του.

Σπήλαιο Αλιστράτη, Σέρρες

Αποτελείται από ένα χιλιόμετρο απίστευτα όμορφης διαδρομής, ανάμεσα σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες, σε βάθος εξήντα μέτρων. Σκεφτείτε μόνο πως κάθε σταγόνα νερού από την επιφάνεια του εδάφους κάνει να φτάσει στο σπήλαιο σαράντα μέρες!

Το σπήλαιο Αλιστράτης απέχει 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της κωμόπολης της Αλιστράτης Σερρών, στη θέση «Πετρωτό» και είναι προσβάσιμο τόσο από την Δράμα και την Καβάλα, όσο και από τη Θεσσαλονίκη (μέσω Σερρών ή Ασπροβάλτας). Έχει αξιοποιηθεί και είναι επισκέψιμο από το 1998.

Το φαράγγι αξιοποιήθηκε το 1998 περίπου είκοσι χρόνια από την ανεύρεση του, με χρήση και ευρωπαϊκών πόρων και σήμερα εξάγει τεχνογνωσία σε άλλα σπήλαια του εξωτερικού.

http://infomust.gr

Advertisements