Χτισμένη δίπλα στη λίμνη Ορεστιάδα και με φόντο τον Γράμμο και το Βίτσι, η πανέμορφη Καστοριά μαγεύει τους επισκέπτες με το απαράμιλλο φυσικό τοπίο, τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά, τα γραφικά σοκάκια και την πλούσια ιστορία της.

Doultso  ή αλλιώς Ντόλτσο, είναι η παλαιότερη, παραδοσιακή συνοικία της Καστοριάς!

Είναι προσβάσιμη  από τη νότια διαδρομή της λίμνης, όπου μπορείτε  να σταθμεύσετε και να συνεχίσετε την  εξερευνήση της περιοχής με τα πόδια. Λιθόστρωτα δρομάκια και παλιά παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά, υπάρχουν πολλά, κάποια είναι κατοικήσιμα, κάποια έχουν γίνει λαογραφικά μουσεία και ξενώνες.  Όλα έχουν διατηρήσει το παραδοσιακό χρώμα της περιοχής, νομίζεις ότι μεταφέρθηκες στο χρόνο…

Η «αρχόντισσα» της Μακεδονίας, όπως συχνά την αποκαλούν, χαρακτηρίζεται ως μία από τις ομορφότερες πόλεις των Βαλκανίων και φιλοξενεί μία από τις περιοχές της Ελλάδας, που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο «Natura 2000». Γεμάτη με πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα και τη λίμνη να έχει χαρακτηρισθεί ως Μνηµείο Φυσικού Κάλλους, η Καστοριά αποτελεί αναμφισβήτητα έναν προορισμό, που ενδείκνυται για αποδράσεις Χειμώνα-Καλοκαίρι.

Το Λαογραφικό Μουσείο της Καστοριάς βρίσκεται σε ένα παραδοσιακό αρχοντικό που χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και ανήκε στην οικογένεια του κ Νεράντζη Αϊβάζη, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Στα δωμάτια του αρχοντικού, υπάρχουν ακόμα έπιπλα, διακοσμητικά  και εξοπλισμός, το οίκημα  διατηρείται και ανακαινίστηκε από ντόπιους τεχνίτες για να παρουσιάσει το τοπική κουλτούρα και τις παραδόσεις.

Μουσεία και πολιτιστική κληρονομιά

Ο περίπατος στην πόλη μπορεί να ξεκινήσει από το εντυπωσιακό Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας στο Μαυροχώρι , όπου παρουσιάζονται σκηνές καθημερινού βίου του ελληνικού λαού, αναβιώνοντας ήθη και έθιμα από κάθε γωνιά της χώρας. Εξίσου, ενδιαφέροντα είναι το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Ντολτσό, το Ενδυµατολογικό Μουσείο, που φιλοξενείται στο αρχοντικό των αδελφών Εμμανουήλ µε μια μεγάλη σειρά από γυναικείες και αντρικές φορεσιές της Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής, το Δεληνάνειο Λαογραφικό Μουσείο και το Βυζαντινό Μουσείο στην πλατεία Δεξαμενής.

Λιμναίος Οικισμός Δισπηλιού και Σπήλαιο του Δράκου

Η βόλτα συνεχίζει με μια επίσκεψη στο λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού, το πρώτο υπαίθριο οικοµουσείο της Ελλάδας, που μαρτυρά πως η περιοχή της Καστοριάς κατοικείτο από τα νεολιθικά χρόνια, καθώς και στην εντυπωσιακή «Σπηλιά του Δράκου», η οποία πήρε το όνομά της από την είσοδο που έχει τη μορφή του στόματος του μυθικού αυτού πλάσματος. Σύμφωνα, μάλιστα, με την παράδοση, στο σπήλαιο υπήρχε ένα χρυσωρυχείο, το οποίο το φύλαγε ένας άγρυπνος δράκος. Πρόκειται για ένα από τα επιβλητικότερα σπήλαια που φιλοξενεί η χώρα μας, στο εσωτερικό του οποίου έχουν βρεθεί οστά ηλικίας 10.000 ετών.

Μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας

Σε κοντινή απόσταση από το Σπήλαιο του Δράκου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το Μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας, το οποίο είναι χτισμένο δίπλα στη λίμνη και χρονολογείται από το 1802. Φιλοξενεί περίτεχνες τοιχογραφίες, που απεικονίζουν αυτοκράτορες από την εποχή του Βυζαντίου.

Νέο ενυδρείο της Καστοριάς

Επόμενη απαραίτητη στάση στο νέο ενυδρείο της Καστοριάς, το μεγαλύτερο γλυκού νερού των Βαλκανίων, το οποίο συστεγάζεται σε ένα διώροφο κτήριο 450 τετραγωνικών μέτρων με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της πόλης. Εκεί οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν διάφορα υδρόβια είδη που συναντώνται σε λίμνες και ποτάμια της χώρας.

Κοντινές αποδράσεις

Το μεγαλείο της λίμνης ξεδιπλώνεται στα μάτια του επισκέπτη, ολοκληρώνοντας το μεγάλο γύρο, έκτασης 30 χιλιομέτρων. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλά ακόμα κοντινά χωριά και οικισμοί σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Καστοριάς, όπως το Απόσκεπο, µε τις 12 πέτρινες βρύσες και τα αιωνόβια πλατάνια, τα Κορέστεια, η Κρανιώνα, ο Μαυρόκαµπος, ο Γάβρος, αλλά και το Μελά, όπου υπάρχει και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα – το σπίτι µε την αυλή, όπου σκότωσαν τον Παύλο Μελά. Πιο μακριά βρίσκεται το Νεστόριο (22 χλµ. από την Καστοριά). Εκτός από καταφύγιο προστασίας της καφετιάς αρκούδας, αποτελεί και την κύρια πύλη εισόδου στην πολυπρόσωπη οµορφιά του Γράµµου. Νιώστε στο ζενίθ την περιπέτεια µε διαδροµές στα πλούσια δάση και τις λίµνες Γκιστόβα και Αρρένες.

Κάντε το γύρο της λίμνης

Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε μια «σφαιρική» εικόνα της πόλης είναι κάνοντας το μικρό γύρο της λίμνης, ξεκινώντας από τη νότια παραλία και καταλήγοντας στη βόρεια. Χαλάρωση και ηρεμία είναι τα πρώτα συναισθήματα που σας κατακλύζουν, καθώς περιδιαβαίνετε το στενό παραλίμνιο δρόμο. Πυκνές οξιές και θεόρατα πλατάνια οριοθετούν τη διαδρομή, δημιουργώντας ένα σχεδόν απόκοσμο σκηνικό. Πυκνά παρόχθια δάση προστατεύουν στοργικά τους φτερωτούς τους ενοίκους. Η Ορεστιάδα αγκαλιάζει μια σημαντική ορνιθοπανίδα, με περισσότερα από 200 είδη, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και επαπειλούμενα. Ντόπιοι ψαράδες στα καστοριανά «καράβια» τους, τις πλάβες, συναγωνίζονται σε μαεστρία τα υδρόβια πουλιά με έπαθλο κάθε λογής λιμνόψαρα.

Χαρείτε τις ομορφιές της λίμνης και μια πανοραμική εικόνα της πόλης «εν πλω», στο τουριστικό σκάφος που πραγματοποιεί τον περίπλου της χερσονήσου.

Η Καστοριά τον χειμώνα.

Οι ντόπιοι λένε πως, ο χειμώνας ταιριάζει περισσότερο στην Καστοριά. Η πόλη δείχνει ακόμα πιο όμορφη χιονισμένη, και η λίμνη της πάντα παγώνει, για κάποιες μέρες.

Στην καρδιά του χειμώνα, οι δρόμοι της Καστοριάς πλημμυρίζουν και με χιλιάδες επισκέπτες για το παραδοσιακό καρναβάλι, τα Ραγκουτσάρια.

Στα Ραγκουτσάρια, συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι ντόπιοι μικροί και μεγάλοι. Οργανώνονται σε “μπουλούκια” και τριγυρίζουν ασταμάτητα στους δρόμους της πόλης χορεύοντας. Το κάθε μπουλούκι έχει την δική του παραδοσιακή ορχήστρα αποκλειστικά με πνευστά (χάλκινα) και κρουστά όργανα. Και γίνεται… πανζουρλισμός για να φύγουν τα κακά πνεύματα, σύμφωνα με την παράδοση. Το έθιμο έχει ρίζες από την αρχαιότητα.

Οι εκδηλώσεις στα Ραγκουτσάρια ξεκινούν κάθε χρόνο την ημέρα των Θεοφανίων (6 Ιανουαρίου) και ολοκληρώνονται στις 8 Ιανουαρίου με την παρέλαση των καρναβαλιστών στη μεσαιωνική πλατεία της Παλιάς Πόλης, στο Ντολτσό. Φροντίστε να έχετε κλείσει αρκετά νωρίτερα διαμονή αυτή την εποχή, αλλιώς δεν θα βρείτε…

 

http://www.visitgreece.gr

https://www.cnn.gr/taksidi/ellada

Αρχική