Η Πιερία είναι ένας από τους πενήντα ένα νομούς της Ελλάδας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Μακεδονίας (Κεντρική Μακεδονία). Πρωτεύουσά της είναι η Κατερίνη. Η ονομασία Πιερία προέρχεται από την αρχαία φυλή και την αρχαία χώρα της Πιερίδος. Στην Πιερία, υπάρχουν πολλές τοποθεσίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως το Δίον, η Πύδνα, τα Παλιάμπελα Κολινδρού και ο Πλαταμώνας. Η Πιερία είναι επίσης πατρίδα του Ορφέα και των Μουσών. Ο Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και έδρα των Ελλήνων θεών, υψώνεται στο νότιο μέρος της Πιερίας. Τα Πιέρια Όρη βρίσκονται στα δυτικά. Ο πληθυσμός παρουσιάζει αυξητική τάση, ενώ το μεταναστευτικό ρεύμα είναι περιορισμένο. Ο νομός ορίζεται στα ανατολικά από το Θερμαϊκό Κόλπο, στα δυτικά από τον Όλυμπο και τα Πιέρια ή Φλάμπουρο και στα βόρεια από τον ποταμό Αλιάκμονα. Στο νότιο μέρος του βρίσκεται ο Πηνειός. Το μήκος των ακτών της Πιερίας ξεπερνάει τα 100 χλμ. Το νότιο και δυτικό τμήμα της Πιερίας είναι ορεινά. Αντίθετα το παραλιακό είναι μια εκτεταμένη και πλούσια πεδιάδα, που καλύπτει το 40% του εδάφους του νομού.

Δημοτικό πάρκο Κατερίνης

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Πιερία και τον Όλυμπο από την ελληνική μυθολογία. Άλλοι έχουν ακούσει γι’ αυτήν από τις αφηγήσεις των επισκεπτών της.
Αλλά όσο σαγηνευτικός κι αν είναι ο μύθος, όσο κολακευτικές κι αν είναι οι πληροφορίες, η αληθινή Πιερία που θα συναντήσει ο επισκέπτης είναι ομορφότερη.
Ελάχιστοι τόποι συνδυάζουν απέραντες ακτές με χρυσή άμμο και καθαρή θάλασσα, βουνά με ιστορία και φυσικές καλλονές, άριστη τουριστική οργάνωση, οικονομικές τιμές – κι όλα αυτά πάνω σε άριστες συγκοινωνιακές υποδομές, που καθιστούν τις μετακινήσεις υπόθεση λεπτών.
Ελάχιστοι τόποι συνδυάζουν μέσα σε 70 χιλιόμετρα ακτής τόσο διαφορετικούς τύπους διακοπών, από τον ήρεμο οικογενειακό παραθερισμό μέχρι σαββατοκύριακα για ανήσυχους χαρακτήρες.
Ελάχιστοι τόποι μπορούν να συνδυάσουν τις πιο διαφορετικές μορφές διασκέδασης, ψυχαγωγίας και πολιτιστικής ζωής, όπως η Πιερία – χάρη ακριβώς στη γεωγραφική ποικιλία, το ιστορικό της βάθος και κυρίως τη φιλικότητα, την εργατικότητα και τη συνέπεια των ανθρώπων της.

 

To κάστρο του Πλαταμώνα

Χαλάρωσε στον Πλαταμώνα και πιες ούζο με θέα τον Όλυμπο.

Πριν χαθείτε στα βουνά ή προτού βυθιστείτε στο λυτρωτικό γαλάζιο του Αιγαίου, θα ανηφορίσετε ως το Κάστρο του Πλαταμώνα για να δείτε τη φανταστική θέα και να προσανατολισθείτε στην τοπιογραφία. Τα πρώτα οχυρωματικά έργα έγιναν τον 10ο μ.Χ. αιώνα, πιθανόν στη θέση όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Ηράκλειο (4ος αι).

Το τοπωνύμιο Πλαταμώνας αναφέρεται γραπτώς για πρώτη φορά σε χρυσόβουλο του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού Α, το 1198. Η επιβλητική διπλή πύλη οδηγεί τους επισκέπτες στο εσωτερικό των τειχών (πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης) όπου ξεχωρίζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η μόνη σωζόμενη από τις άλλες πέντε που υπήρχαν εδώ πριν καταστραφούν ολοσχερώς από τους Τούρκους. Οι ώρες επίσκεψης του χώρου είναι καθημερινά 8:00 με 15:00.

Κάστρο του Πλαταμώνα

Από το κάστρο του Πλαταμώνα ένας στενός δρόμος που φεύγει δεξιά κατηφορίζει με 2-3 γρήγορες στροφές για την ακτή και στη συνέχεια κινείται νότια σε πορεία παράλληλη με την ακροθαλασσιά και τη σιδηροδρομική γραμμή καταλήγοντας στο λιμάνι του Πλαταμώνα. Γύρω από το νεότευκτο λιμάνι υπάρχουν ταβέρνες και καφετέριες. Από νωρίς τον Μάη, οι κοντινές υπέροχες αμμουδιές κατακλύζονται από δεκάδες αλλοδαπούς λουόμενους που χαίρονται να κολυμπούν στα γαλαζοπράσινα νερά ατενίζοντας ταυτόχρονα το χιονισμένο Όλυμπο να φράζει μεγαλόπρεπα τον ορίζοντα στη δύση.

Λιτόχωρο

Περιηγηθείτε στο Λιτόχωρο, την πύλη του Ολύμπου.

Παράκαμψη της εθνικής οδού Αθήνας- Θεσσαλονίκης καταλήγει στην κεντρική πλατεία του οικισμού με τον ναό του Αγίου Νικολάου. Ολόγυρα βρίσκονται τα περισσότερα ξενοδοχεία, οι ταβέρνες, τα μαγαζιά και η εμπορική αγορά. Από κάθε σημείο θα ατενίσετε την υπέροχη θέα στις κορφές και θα αφουγκραστείτε τη βουή του Ενιπέα ποταμού που κυλά ορμητικός λίγο πιο χαμηλά.

Θα επισκεφθείτε το σημαντικό Ναυτικό μουσείο, χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Φορέας Σύγχρονης Ναυτικής Πολιτιστικής κληρονομιάς. Αφού ανηφορίσετε την παλιά αγορά και βγείτε στα τελευταία σπίτια της συνοικίας Αγία Παρασκευή με το ομώνυμο ξωκλήσι, θα διασχίσετε το άλσος των Αγίων Αποστόλων και θα συνεχίσετε προς το λόφο του Προφήτη Ηλία όπου από θα ατενίσετε το χωριό, τον Όλυμπο και το ανοιχτό πέλαγος.

Λιτόχωρο – Πριόνια

Λιτόχωρο – Πριόνια, στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου.

Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες και η μικρή απόσταση από τη θάλασσα διαμόρφωσαν εδώ στον Όλυμπο ένα πλούσιο, πολύπλοκο και εύθραυστο οικοσύστημα. Το 1938 ένα μικρό τμήμα του βουνού ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός, ενώ το 1981 η περιοχή χαρακτηρίστηκε από την Ουνέσκο ως «Διατηρητέο τμήμα της παγκόσμιας βιόσφαιρας» http://www.olympusfd.gr

Η γνωστότερη εκδρομή στον Όλυμπο πραγματοποιείται οδηγώντας για 18 χλμ έως τη θέση «Πριόνια» (1100 υψόμετρο) όπου ο δρόμος σταματά και αρχίζουν οι ορειβατικές διαδρομές για τα καταφύγια και τις κορφές. Από Λιτόχωρο προς Πριόνια, έξι χιλιόμετρα μετά τη θέση «Σταυρός» θα δείτε αριστερά κατηφορικό δρόμο για την Παλιά Μονή Διονυσίου, κτισμένη κοντά στην κοίτη του Ενιπέα. Ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα, το 1943 βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς και έκτοτε εγκαταλείφθηκε.

Δίον

Μοναδικός αρχαιολογικός χώρος στο Δίον.

Κοντά στο Λιτόχωρο βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Δίον, ένας από τους σημαντικότερους της χώρας. Υπήρξε πανάρχαιος τόπος λατρείας του Δία και μεγάλο θρησκευτικό κέντρο των Μακεδόνων.

Η ιερή πόλη των Μακεδόνων, θρησκευτικό κέντρο της Μακεδονίας, αποκαλύφθηκε το 1928 με ανασκαφές που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, φέροντας στο φως μια οχυρωμένη πόλη με Ιερά – όπως του Διός Υψίστου και της Δήμητρας, Θέρμες, Ωδείο, επαύλεις, στάδιο, δύο θέατρα- ένα ελληνιστικό και ένα ρωμαϊκό, και πλήθος από ευρήματα που φιλοξενούνται στο παρακείμενο Μουσείο.

Παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον διαμορφωμένος καθώς είναι σαν αρχαιολογικό πάρκο. Στο ομώνυμο χωριό θα επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο όπου φιλοξενείται η εκπληκτική «ύδραυλις», ένα από τα ελάχιστα αρχαία μουσικά όργανα που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα.

Λεπτοκαρυά

Λεπτοκαρυά, η καλύτερη παραλία.

Όλη η παραλία, από την Πλάκα Λιτόχωρου μέχρι το Κάστρο του Πλαταμώνα είναι ιδανική για βουτιές σε νερά πελαγίσια. Όμως τα καλύτερα κομμάτια τούτης της ατέλειωτης ακτογραμμής θα τα συναντήσουμε γύρω από την Λεπτοκαρυά, όπου για λίγα χιλιόμετρα ο δρόμος συντονίζεται με την ακροθαλασσιά.

Πρόκειται για μια θαυμάσια αμμουδιά που ξεπερνά σε μήκος τα 5 χιλιόμετρα και είναι φιλικά διαμορφωμένη για τους λουόμενους καθώς υπάρχουν παγκάκια και δημόσιες ντουζιέρες. Η παραλία της Λεπτοκαρυάς είναι στρωμένη με άμμο και βότσαλο και είναι οργανωμένη. Σε κάθε περίπτωση η απόσταση που θα χρειαστεί να καλύψεις από το ξενοδοχείο μέχρι το εστιατόριο και από εκεί στη θάλασσα δεν υπερβαίνει τα λίγα μέτρα, γεγονός που θεωρείται εξαιρετικά βολικό αν κρίνεις από τους χιλιάδες καλοκαιρινούς επισκέπτες.

Παλιός Παντελεήμονας

Παλιός Παντελεήμονας, το ομορφότερο ορεινό χωριό.

Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθείς στην περιοχή και να μην επιχειρήσεις μια έστω και σύντομη βόλτα προς τις δασωμένες πλαγιές του Κάτω Ολύμπου και το χωριό του Παλιού Παντελεήμονα.

Στην όμορφη και δροσερή πλατεία με την υπέροχη θέα και τη σκιά που προσφέρει το θεόρατο πλατάνι, λειτουργούν καφέ και εστιατόρια και δεν υπάρχει καλύτερη πρόταση μετά το μεσημεριανό μπάνιο, από μια βόλτα στη βουνίσια δροσιά του Παντελεήμονα.

 

Φαράγγι Ενιππέα

Φαράγγι Ενιππέα, περπατήστε στα μονοπάτια των θεών.

Κατάλληλη για όλους είναι η πεζοπορική διαδρομή Λιτόχωρο – Παλιά μονή Διονυσίου- Πριόνια μέσα από το φαράγγι του Ενιπέα (ευδιάκριτο σημαδεμένο μονοπάτι). Το πιο ξεκούραστο είναι να πάτε με το αυτοκίνητο ως τη παλιά Μονή Διονυσίου.

Από εκεί ακολουθείστε το κατηφορικό μονοπάτι που κινείται πλάι στην κοίτη του Ενιπέα μέχρι το Λιτόχωρο. Επιβάλλεται μια στάση είναι αυτή στη σκήτη του Αγίου Διονυσίου η οποία κρύβεται στην κόψη κάθετου βράχου. Από αυτό το σημείο έως το Λιτόχωρο θα χρειαστεί να καλύψετε ακόμη 6 χιλιόμετρα, σε μονοπάτι καθαρό και σημαδεμένο.

Γκρέμνια

Γκρέμνια, η παραλία για μοναχικούς.

Ανάμεσα στην Πλάκα Λιτόχωρου και στη Σκάλα Λιτόχωρου (το λιμάνι), απλώνεται η εκτεταμένη παραλία Γκρέμνια. Η θάλασσα αν και είναι κοντά στο δρόμο, δεν προσεγγίζεται εύκολα. Η δόμηση στην περιοχή αυτή είναι ελάχιστη, σε αντίθεση με τις ακτές νοτιότερα.

Η ακτή κάνει ένα απότομο σκαλοπάτι με κάθετα βράχια ύψους 10-15 μέτρων. Δέντρα και τεράστιοι θάμνοι κρέμονται πάνω από το ακρογιάλι. Η παραλία είναι αμμουδερή, αλλά κατά τόπους είναι στρωμένη με βότσαλο. Μέσα ο βυθός έχει μεγάλες πέτρες και ενδείκνυται για υποβρύχιο ψάρεμα. Την παραλία αυτή δεν θα την βρείτε εύκολα. Ωστόσο αν αποζητάτε privé βουτιές, αξίζει να την αναζητήσετε.

Μονή Κανάλων

Συναρπαστική ορεινή διαδρομή προς τη μονή Κανάλων.

Από την παραλία της Λεπτοκαρυάς ανηφορίζουμε εύκολα (5 χλμ.) για τις γειτονιές της Παλιάς Λεπτοκαρυάς. Από αυτό το σημείο αρχίζει μια φοβερή ανάβαση σε οδόστρωμα ασφάλτινο και αρκετά φαρδύ.

Στη θέση «Κορομηλιά», διασταύρωση δεξιά, μας φέρνει στο καινούργιο καταφύγιο από όπου θα απολαύσουμε από ύψος 1000 μέτρων τη θέα της περιοχής. Στη συνέχεια ο δρόμος γυρίζει προς τη μασχάλη του βουνού, διαπερνά δροσερά δάση οξιάς και μας φέρνει σε ύψος 1050 μέτρων όπου συναντάμε τη μονή Κανάλων σε τοποθεσία με εξαιρετική θέα στα δάση και στα ακροβούνια του Ολύμπου.

Πιέρια όρη

Στα μαγικά Πιέρια.

Δεν χρειάζεται να είσαι φανατικός λάτρης των χειμερινών σπορ για να αποφασίσεις μια εκδρομή στα Πιέρια όρη. Το πυκνοδασωμένο βουνό της Μακεδονίας θα σε κερδίσει με την υπέροχη φύση του, τους άφθονους χωματόδρομους και τα απόμερα χωριά του.

Τα Πιέρια είναι ένα μακρόστενο βουνό της Μακεδονίας που παρεμβάλλεται σαν σφήνα ανάμεσα στον Όλυμπο και το Βέρμιο. Σίγουρα δεν θα σε κερδίσουν με το ύψος τους, ούτε θα σε εντυπωσιάσουν με τις άγριες κορφές τους (ψηλότερη κορφή 2.189μ.). Είναι όμως απόλυτα βέβαια πως θα μαγέψουν τα υπέροχα δάση, τα αλπικά τοπία και τα μικρά χωριά που βρίσκονται σκαρφαλωμένα ακόμα και στα πιο απόμακρα σημεία.

Το Ελατοχώρι που είναι και ο τελικός μας προορισμός, βρίσκεται ακουμπισμένο σε μια από τις νοτιοανατολικές εξάρσεις των Πιερίων, σε ύψος 850 μέτρων με θέα στον κάμπο της Κατερίνης και τη θάλασσα. Το ορεινό αυτό χωριό απέχει από την πόλη της Κατερίνης 30 χιλιόμετρα. Ο δρόμος στο σύνολό του είναι ασφάλτινος, όμως θα συναντήσετε μπόλικες στροφές και αρκετά έντονη και επίπονη ανάβαση που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Εδώ ο απαιτητικός ταξιδιώτης θα βρει εξαιρετική υποδομή, η οποία καλύπτει όλες τις απαιτήσεις και τα βαλάντια. Σίγουρα το χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται πάνω από το Ελατοχώρι (8 χλμ.) θα ικανοποιήσει τους φίλους των χειμερινών σπορ και όχι μόνο!

Χάριν της  ιδιαίτερης θέσης του, ένα υπέροχο  «μπαλκόνι» προς τον Όλυμπο ,τα Πιέρια όρη και τις ακτές του Θερμαϊκού κόλπου αποτελεί Ορεινό Τουριστικό Προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν κατά την χειμερινή περίοδο το Χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου και  παράλληλα να επισκεφθούν τα ορεινά χωριά της Πιερίας, το Μουσείο του ΔΙΟΥ, το Μουσείο της Βεργίνας, τον Όλυμπο, το Λιτόχωρο, τον Παλιό Παντελεήμονα, τον  Αγ. Δημήτριο, τη Βέροια , το Βελβεντό, την Παναγία Σουμελά ακόμα και τη Θεσσαλονίκη.

http://www.tripinview.com

http://www.autotriti.gr

http://www.hotlsline.gr