Πλαισιωμένα από ψηλά βουνά, κατάφυτα δάση, τρεχούμενα νερά, ποτάμια, χειμάρρους και ρυάκια που συνθέτουν μια πλούσια φύση, τα Γρεβενά, η μακεδονίτικη πόλη με τα γραφικά χωριά, τα εντυπωσιακά πέτρινα γεφύρια και τις παλιές εκκλησίες, δημιουργούν ένα όμορφο σκηνικό, όπου ο άνθρωπος συνυπάρχει αρμονικά με τη φύση. Πόλος έλξης για τους επισκέπτες ο Εθνικός Δρυμός «Βάλια Κάλντα», το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας και η συλλογή μανιταριών από μία πραγματικά μεγάλη ποικιλία. Τα Γρεβενά τείνουν να είναι ένας από τους πιο αγαπημένους ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα και όχι μόνο κατά τους χειμωνιάτικους μήνες.

Στο νομό υπάρχουν 17 πέτρινα γεφύρια, τα οποία διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ στα σπουδαιότερα περιλαμβάνονται αυτά του Αζίζ Αγά στο Τρίκωμο που είναι ο γεφύρι με το μεγαλύτερο τόξο στη Μακεδονία, της Πορτίτσας και του Κατσογιάννη στο Σπήλαιο, του Σπανού στο Κηπουργιό, καθώς και του Ζιάκα στο ομώνυμο χωριό.

Περιηγηθείτε στην πόλη ξεκινώντας από τις δύο κεντρικές πλατείες. Την πλατεία Ελευθερίας, όπου δεσπόζει ο πέτρινος πύργος του ρολογιού, για αυτό και είναι γνωστή και ως «πλατεία Ρολογιού» και την πλατεία Αιμιλιανού όπου χτυπά η καρδιά της διασκέδασης. Επισκεφθείτε επίσης το μοντέρνο κτίριο της Δημοτικής Κεντρικής Βιβλιοθήκης δίπλα στο ποτάμι όπου θα βρείτε ιστορικά ντοκουμέντα της περιοχής, το Μύλο Μπούσιου, έναν παλιό αναστηλωμένο αλευρόμυλο, το Δημοτικό Μουσείο, όπου φυλάσσονται απολιθωμένα οστά ελέφαντα και άγριου βοδιού, καθώς και λαογραφικά εκθέματα, και τη Μητρόπολη, όπου φιλοξενείται το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Επίσης, στο κοντινό χωριό Μηλιά βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με Παλαιοντολογική Έκθεση, όπου μπορεί κανείς να δει τους μεγαλύτερους καταγεγραμμένους στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες χαυλιόδοντες μαστόδοντου στον κόσμο!

Εξορμήσεις

Αν έχετε χρόνο για κοντινές εξορμήσεις θα βρεθείτε σε σκηνικά άγριας ομορφιάς. Δύσβατοι χωματόδρομοι, μεγάλη χιονόπτωση και λάσπη συνιστούν μια πρώτης τάξεως πρόκληση για τους λάτρεις της τετρακίνησης και της έντασης. Οι διαδρομές εδώ προσφέρουν αξέχαστη εμπειρία εξερεύνησης στην άγρια ομορφιά της ορεινής Δυτικής Ελλάδας. Και για τους φανατικούς της αδρεναλίνης που περιήγηση σημαίνει off road διαδρομές μέσα από κακοτράχαλα και δύσβατα περάσματα, ο τόπος είναι ιδανικός.

Ανάμεσα στις γειτονικές χιονισμένες κορφές της Μαντηλίτσας, του Γεροντικού, της Στραγγόπετρας και της Βασιλίτσας, που είναι και η ψηλότερη, εκτείνονται υπέροχα τοπία με έντονες εναλλαγές που εντυπωσιάζουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ταξιδευτές. Περάστε μέσα από κατάφυτες, απάνεμες πλαγιές με μαύρα πεύκα και συναντείστε παραδοσιακά χωριουδάκια, ιδανικά για ξεκούραση. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα Μαστοροχώρια, ένα υπέροχο παραδοσιακό συγκρότημα οικισμών με περίτεχνα πέτρινα κτίσματα και τοξωτά γεφύρια.

Βάλια Κάλντα

Δεν είναι τα κελαρυστά νερά στα ρέματα και τα σπάνια δάση κόκκινης πεύκης μόνο. Είναι η ποικιλία τοπίων που θα σας μαγέψει στον Εθνικό Δρυμό Πίνδου. Η «ζεστή» κοιλάδα Βάλια Κάλντα, που την αγκαλιάζουν ψηλές κορυφές. Τα χίλια χρώματα στα φύλλα του φθινοπώρου, η μυρωδιά από αρωματικά βότανα, οι χιονισμένες κορφές, οι δύο αλπικές λίμνες της Φλέγκας, το Αρκουδόρεμα στα χνάρια της καφετιάς αρκούδας. Διαφορετικά χρώματα και οικοσυστήματα, όλα συνυπάρχουν αρμονικά στον κρύο αέρα της Πίνδου.

Σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας είναι αυτός της «Βάλια Κάλντα» που απλώνεται στην οροσειρά της Πίνδου σε έκταση περίπου 69.000 στρεμμάτων, στα όρια των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων. Ο δρυμός περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα που βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 μέτρων. Περιτριγυρισμένη από βουνά, την κοιλάδα διασχίζουν ρέματα, δημιουργώντας ένα σκηνικό άγριας ομορφιάς. Το όνομα «Βάλια Κάλντα» σημαίνει στα βλάχικα ζεστή κοιλάδα, ένα όνομα που προφανώς της δόθηκε κατ’ ευφημισμό, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο κρύες περιοχές της χώρας.

Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Στην καρδιά της Πίνδου, 42 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών, βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας. Τα τελευταία χρόνια, χάρη στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις και στη λειτουργία της Εγνατίας Οδού, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Ελλήνων χιονοδρόμων. Σημείο αναφοράς η πίστα, ειδικά φτιαγμένη για snowboard (“Halfpipe”), η οποία είναι κατασκευασμένη μόνιμα πάνω στο έδαφος και δεν ετοιμάζεται μόνο από τους χιονοστρωτήρες.

Ταξίδι στα παραδοσιακά βλαχοχώρια
Ανάμεσα σε γεφύρια και πυκνά δάση, τα βλαχοχώρια του νομού κρατούν την παράδοση ζωντανή. Η περήφανη Σαμαρίνα, το πιο ονομαστό βλαχοχώρι της Πίνδου, κατέχει την πρωτιά του ψηλότερα χτισμένου οικισμού της Ελλάδας που κατοικείται μόνιμα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1450 μ. στο βουνό Σμόλικα και η φύση της υπόσχεται να σας μαγέψει.

Κυνήγι μανιταριών

Τα Γρεβενά αποκαλούνται «χώρα των μανιταριών» καθώς εδώ υπολογίζεται πως φύονται περισσότερα από 1.300 είδη μανιταριών! Μάλιστα, έχουν εντοπισθεί και είδη που θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια σ΄ολόκληρη την Ευρώπη. Θα έχετε λοιπόν την ευκαιρία να δοκιμάσετε άγρια μανιτάρια ή καλλιέργειας, αποξηραμένα ή σε σκόνη, λικέρ μανιταριού, σάλτσες μανιταριών, μανιταρόπιτες και μανιταρόσουπες.

Διακοπές στον τόπο των μαμούθ
Πριν από 200.000 χρόνια στα Γρεβενά θα πρέπει να ζούσαν ελέφαντες μαμούθ που ζύγιζαν κοντά 12 τόνους. Τα οστά τους βρέθηκαν τυχαία στην περιοχή Αμπέλια και οι έρευνες συνεχίζονται.

Το σπήλαιο Γρεβενών
Αν προσέξετε καλά πάνω από την Κοιλάδα του Βενέτικου, θα δείτε μια συστάδα σπιτιών που σκαρφαλώνει και ακροβατεί στη χαραγματιά του ποταμού Βελονιά. Είναι το Σπήλαιο Γρεβενών, σε υψόμετρο 960 μέτρων, σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής, με την περίφημη μονή της Παναγιάς Σπηλιώτισσας.

http://www.visitgreece.gr

https://www.discovergreece.com