Αρχική

Ορθογραφικός έλεγχος


Σε αυτές τις σελίδες θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις και απορίες των μελών μας, σε ό,τι έχει σχέση με τη χρήση και λειτουργία του blog. Το περιεχόμενο θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις ερωτήσεις που θα διατυπώνονται.

Ερωτήσεις

1. Με τον ορθογραφικό έλεγχο τι γίνεται;
2. Πως θα εγκαταστήσω ορθογραφικό έλεγχο στον Internet Explorer;
3. Πως θα εγκαταστήσω ορθογραφικό έλεγχο στον Firefox;
4. Πως θα εγκαταστήσω ορθογραφικό έλεγχο στον Chrome;

Απαντήσεις

1. Με τον ορθογραφικό έλεγχο τι γίνεται;

Η δυνατότητα ελέγχου της ορθογραφίας ενός εγγράφου ή κειμένου είναι πάντα σπουδαίο βοήθημα, που υποστηρίζουν όλοι οι επεξεργαστές κειμένου που σέβονται τον εαυτό τους.

Τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο ορθογραφικός έλεγχος έχει εμφανιστεί και στους περιηγητές διαδικτύου, καθώς όλο και μεγαλύτερης έκτασης κείμενα γράφονται online.

Ο κάθε περιηγητής παρέχει τη δική του υποστήριξη και τα δικά του λεξικά. Όμως η χρήση του ορθογραφικού ελέγχου είναι ίδια σε όλους: το κείμενο ελέγχεται αυτόματα (και πολλές φορές καθώς γράφεται) και αν βρεθεί πρόβλημα υπογραμμίζεται η σχετική λέξη. Τότε ο χρήστης κάνει δεξί κλικ πάνω της και επιλέγει τη σωστή από τη λίστα με τις προτάσεις που εμφανίζεται.

Παρακάτω θα παρουσιαστεί ο τρόπος εγκατάστασης ορθογραφικού ελέγχου στους κυριότερους περιηγητές διαδικτύου.

Μετάβαση στην κορυφή

2. Πως θα εγκαταστήσω ορθογραφικό έλεγχο στον Internet Explorer;

Η Microsoft δεν παρέχει υποστήριξη ορθογραφικού ελέγχου για τον Internet Explorer, είτε ως πρόσθετο είτε ως εξωτερικό πρόγραμμα. Θα πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιηθεί κάποιο πρόγραμμα τρίτου.

Μέχρι προσφάτως η χρήση διαφόρων προγραμμάτων που διατίθονταν ήταν προβληματική ή και αδύνατη. Όπως πληροφορήθηκα από αναγνώστη της σελίδας (δείτε το μήνυμα στα σχόλια), υπάρχει πλέον το Spekie που χρησιμοποιείται με επιτυχία.

Αφού λοιπόν κατεβάσουμε και εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα, ανοίγουμε τον Internet Explorer (μπορεί να χρειαστεί να τον επανεκκινήσετε ή και να κάνετε επανεκκίνηση του pc – εξαρτάται από την έκδοση των Windows που έχετε).

Πηαγαίνουμε σε μία σελίδα όπου υπάρχει κάποιο πεδίο εισαγωγής κειμένου (π.χ. κάποιο blog ή forum). Γράφουμε κάποιο κείμενο και πατάμε δεξί κλικ, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Πατάμε στο «Ρυθμίσεις Speckie» και στη σελίδα που ανοίγει πατάμε στο «Λήψη περισσότερων λεξικών«. Τότε θα ανοίξει μια νέα σελίδα από όπου επιλέγουμε το ελληνικό λεξικό για εγκατάσταση, και πατάμε «Άνοιγμα» στο σχετικό μήνυμα.

Αφού γίνει η εγκατάσταση του λεξικού επανεκκινούμε τον Internet Explorer και πηγαίνουμε πάλι στις ρυθμίσεις του Speckie. Εκεί επιλέγουμε και τα δύο λεξικά για χρήση και πατάμε εφαρμογή, όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα.

Τελικά επανεκκινούμε και πάλι τον Internet Explorer και είμαστε έτοιμοι.

Αν κάποια στιγμή δούμε ότι ο ορθογραφικός έλεγχος δεν λειτουργεί ή αν επισημαίνονται όλες οι λέξεις ως εσφαλμένες, κάνουμε δεξί κλικ και πατάμε «Ορθογραφικός έλεγχος«, δύο φορές (απενεργοποίηση και ενεργοποίηση του αυτόματου ορθογραφικού ελέγχου).

Μετάβαση στην κορυφή

3. Πως θα εγκαταστήσω ορθογραφικό έλεγχο στον Firefox;

Αν δεν έχετε εγκατεστημένο τον Firefox, μπορείτε να τον κατεβάσετε από τον ακόλουθο σύνδεσμο.

Λήψη του Firefox
Εφόσον έχετε εγκατεστημένο τον Firefox, θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τον ορθογραφικό έλεγχο, κατεβάζοντας τα ακόλουθα πρόσθετα / λεξικά:
  1. Αγγλικός ορθογραφικός έλεγχος
  2. Ελληνικός ορθογραφικός έλεγχος
  3. Αγγλο-ελληνικός ορθογραφικός έλεγχος
    Το ανεπίσημο αυτό λεξικό είναι ιδανικό για δίγλωσσο κείμενο.

Σε κάθε ένα από τους παραπάνω συνδέσμους, θα κάνετε κλικ στο κουμπί «Προσθήκη στον Firefox». Στη συνέχεια θα γίνει λήψη και εγκατάσταση του πρόσθετου, και θα σας ζητηθεί να κάνετε επανεκκίνηση του Firefox. Αυτό θα πρέπει να το κάνετε μόνο αφού εγκαταστήσετε και τα τρία πρόσθετα.

Μετά την επανεκκίνηση του Firefox, μπορείτε κάνοντας δεξί κλικ σε οποιοδήποτε πεδίο εισαγωγής κειμένου, να ενεργοποιήσετε τον ορθογραφικό έλεγχο (με κλικ στο «Ορθογραφικός έλεγχος») και να επιλέγετε το λεξικό που θέλετε να χρησιμοποιήσετε (από το υπομενού «Γλώσσες») . Αυτό φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Ορθογραφικός έλεγχος στον Firefox

Ορθογραφικός έλεγχος στον Firefox

Σημείωση: Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να εγκαταστήσετε οποιοδήποτε υποστηριζόμενο λεξικό από το σύνδεσμο:  Λεξικά & πακέτα γλωσσών.

Μετάβαση στην κορυφή

4. Πως θα εγκαταστήσω ορθογραφικό έλεγχο στον Chrome;

Αν δεν έχετε εγκατεστημένο τον ελληνικό Chrome, μπορείτε να τον κατεβάσετε από τον ακόλουθο σύνδεσμο.

Λήψη του Chrome

Ο ελληνικός Chrome έχει προεγκατεστημένο το ελληνικό λεξικό. Αν θέλετε να εγκαταστήσετε το αγγλικό λεξικό (ή οποιασδήποτε άλλης υποστηριζόμενης γλώσσας), ακολουθείστε τις ακόλουθες οδηγίες.

Με δεξί κλικ σε οποιοδήποτε πεδίο εισαγωγής κειμένου μπορείτε να ρυθμίσετε τη λειτουργία του ορθογραφικού ελέγχου. Όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, ο ορθογραφικός έλεγχος είναι ενεργός και υπάρχει ήδη το ελληνικό λεξικό.

Ορθογραφικός έλεγχος στον Chrome

Ορθογραφικός έλεγχος στον Chrome

Αν κάνετε κλικ στο «Ρυθμίσεις γλώσσας» μπορείτε να εγκαταστήσετε οποιοδήποτε άλλο λεξικό, με κλικ στο «Προσθήκη» στην καρτέλα που θα εμφανιστεί. Επιλέξτε «Αγγλικά (Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής) – English (United States)» από τη λίστα που θα εμφανιστεί, και πατήστε OK.

Το αγγλικό λεξικό έχει εγκατασταθεί. Τώρα μπορείτε να κλείσετε την καρτέλα Επιλογές – Γλώσσες.

Μετάβαση στην κορυφή

2 Σχόλια (+add yours?)

  1. Babis
    Ιον. 13, 2012 @ 13:40:07

    με το speckie λυνονται ολα στον ie και χωρις προβληματα

    Απάντηση

  2. Σπύρος Γ.
    Ιον. 13, 2012 @ 13:43:18

    Μπάμπη σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο.

    Δεν το ξέρω το speckie αλλά θα το κοιτάξω

    Απάντηση

Σχολιάστε